Träffpunkt tar form för unga och äldre på drift

Allting tog sin början när en klient sade att han ingenting har att göra. Att han saknade en dagcentral. 

Stora delar av huset vid Stora Byvägen som tidigare inrymde pastorskansliet genomgår en grundlig renovering. När den är slutförd om ungefär en månad, ska människor i olika åldrar som av någon anledning behöver hjälp med att få ordning på sitt liv, kunna söka sig hit.

Projektkoordinator Lassi Puonti håller i trådarna för verksamhetscentret som på finska döpts till Risteys (Korsningen). Det är meningen att tröskeln för att titta in och söka hjälp ska vara så låg som möjligt. 

Andra våningen domineras av en stor aula, där besökaren ska kunna låna en dator, läsa tidningar och dricka kaffe. Det ska kort sagt vara ett ställe där man kan titta in om man inte har någon annanstans att ta vägen.

Ett rum reserveras för vuxna som behöver handledning i att ta tag i sitt liv. Puonti säger att det kan handla om att få ordning på sådant som sömn, motion och kost.

Ett annat rum reserveras för ungdomar i åldern 18-25, men även högstadieelever som behöver hjälp med att planera inför framtiden kan söka sig hit. 

Puonti säger att man också inreder ett rum med tanke på mindre barn och övervakade möten mellan barn och förälder.

– Så blir det ett ordentligt kök här, säger Puonti när vi vandrar runt på andra våningen och tittar in i alla de rum som är under arbete.

I köket kommer man att tillreda lunch tillsammans. I ett annat rum får ett litet bibliotek plats. Puonti har bett biblioteket om gamla böcker som plockas ur hyllorna.

– Långtidsarbetslösa kan få komma på hälsogranskning här i huset, berättar Puonti vidare.

Han hoppas att man ska kunna locka med så många hjälpbehövande i verksamheten som möjligt.

– Vi står för ramarna, men vi hoppas att användarna själv påverkar verksamheten.

Verksamhetscentret ska stå för råd och vägledning, men också kamratstödet utgör en viktig del. Personalen på kommunens socialavdelning har fortbildat sig för att kunna handleda grupper, och därför säger Puonti att den nya verksamheten inte egentligen orsakar merkostnader.

– Den som vill delta i verksamheten behöver inte vara kund hos socialen, förtydligar Puonti.

Med tiden är det meningen att involvera föreningar i verksamheten också. Puonti förde fram tanken på ett verksamhetscenter för första gången i juli i fjol. Han är glad över sättet på vilket idéerna tagits emot; det här är ett exempel på att det inte behöver dra ut på tiden att förverkliga ett kommunalt projekt.