Sommaren kom tidigt i år

Hästmänniskor är av den bestämda åsikten att sommaren börjar med det första fölet. I år kom sommaren med snö, några minusgrader och ett friskt litet stoföl. Fölet föddes på lördagsmorgonen på ponnystallet Hagnäsin tila i Ebbo. 

Stallflickan som kom för att ge ponnyerna vatten blev rejält överraskad, halade fram telefonen och ringde upp ägaren, Nina Heikkinen.

– Hon sade att här finns en uppsättning hovar för mycket, berättar Heikkinen, där hon står utanför hagen och tittar på stoet och fölet.

Trots snö både på marken och i luften ska fölet rastas varje dag, och iförd två små täcken skuttar Missi omkring sin mamma på långa ljusa ben. Det undre täcket är egentligen en jacka som tillhör en av stallflickorna, och ovanpå den bär Missi ett hundtäcke.

Nina Heikkinen gick i måndags in i en smådjursaffär för att handla ett täcke och försäljarna föreslog att hon skulle ta djuret med sig för att prova ut rätt storlek.

– Men att det inte lyckas förstod de ju nog när vi berättade att täcket är till ett nyfött föl.

Heikkinen är glad över att allt gick bra. Fölet är en riktig överraskningsbaby, ingen på gården hade en aning om att Diva, som kom till Ebbo från Holland i höstas, var dräktig. Heikkinen tror att man hade försökt betäcka stoet i Holland och sedan beslutat sig för att sälja eftersom man uppenbarligen var i den tron att stoet inte blev dräktigt. Sto och föl påminner mycket om varandra och det är inte uteslutet att man i Holland har utsett en lämplig hingst för stoet.

Där är det inte heller så tokigt för ett föl att födas i början av året, eftersom det finns betesmark året runt. Missi får vänta på jämnårigt sällskap till sommaren, då det är dags för några av de mest omtyckta ponnyerna på Hagnäs att föla.

Några långa stunder ute i det fria kan det inte bli tal om för Missi till en början. Efter omkring en kvart i hagen lockar Jenni Backman Diva till porten och lyfter sedan upp fölet i famnen. Mamma Diva gnäggar lite oroligt några gånger, men finner sig sedan i att fölet får assistans över gården och in i stallet.