Akilles skrällde mot Cocks

BORGÅ. Efter att i flera säsonger varit i praktiken chanslöst mot storklubben Cocks lyckades Akilles vinna över Riihimäkiklubben. Matchen i handbollsligan slutade efter storspel av flera grönvita spelare med 40-36 (16-13). Stämningen i idrottshallen var euforisk.

– Bättre än bra. Vi har väntat länge på det här, säger Akilles målvakt Robin Borgman som trots 36 insläppta mål med rätta belönades som bästa man på planen.

Att Akilles kom bra in i matchen var Borgmans förtjänst. Han inledde med att göra några snygga parader och först efter flera anfall lyckades Cocks sätta bollen i mål och ta ledningen med 1-0.

Det var den enda gången under hela matchen som tabelltvåan höll ledningen. Efter en tremålsledning för Akilles i pausen lyckades Cocks komma i fatt elva minuter in i den andra halvleken men aldrig mer ta över ledningen.

Cocks som vann mästerskapet fyra år i rad mellan åren 2007 och 2010 har inte övertygat lika mycket i den pågående ligan som för några år sedan. Trots att man har ett lag bestående av en handfull utländska förstärkningar var det hemmalaget som hade greppet från början till slut.

Akilles har spelat övertygande periodvis i sina matcher men ofta gett i från sig initiativet och en eventuell vinst mot slutet av matcherna. Nu såg man inget av det, i stället radade hemmaspelarna upp viktiga prestationer på rad. Vem som till sist och slut skulle få matchhjälterollen blev oklart, kandidaterna var allt för många.

Serghei Glinca var en av de starkaste kandidaterna. Med sina tre mål under två minuter i den första perioden då Akilles spelade med fyra man mot Cocks sex förde han upp Akilles från 9-8 till 12-9. Trots att han punktmarkerades. Den insatsen spelade en stor betydelse för hemmalagets självförtroende och återspeglades i en rad snygga prestationer i de avgörande minuterna av matchen.

– Nu orkade vi göra samma grejer genom hela matchen och spelet höll ihop, säger Akillestränaren Raivo Laast som under sina sju år som tränare för Cocks ledde laget till fyra ligaguld och fyra cuptitlar.