Domarna gav Helenius segern

HELSINGFORS. Robert Helenius är nu också Europamästare i tungviktsboxning. I lördagens boxningsgala I Helsingfors vann Helenius strax efter midnatt över britten Dereck Chisora med domarrösterna 2-1. Matchen kunde också ha slutat i Chisoras favör men i boxning brukar hemmafavören spela en stor roll.

Matchen blev mycket jämnare än experterna hade trott på förhand. Chisora som är den kortare boxaren lyckades komma nära inpå Helenius som inte kunde kontra med de slagserier som i tidigare matcher har mjukat upp konkurrenterna.

Orsaken klarnade efter matchen, Helenius skadade den högra axeln för sex veckor sedan när en sena i axeln gick av. För Helenius har det inneburit en smärtsam förberedelse inför EM-matchen.

Dessutom skadade han den högra handen i inledningsronden och var i praktiken tvungen att lita på vänstern och på sin gard.

– Det här var min tuffaste match hittills, säger Helenius som troligen har ett ben brutet i handen.

Hans motståndare Dereck Chisora krävde genast en returmatch.

– Jag skyller på domarna, jag blev bestulen segern, säger britten som vill möta Helenius på nytt trots att den förra mästaren Alexander Dimitrenko har förtur mot den nya mästaren.

– Glöm titelmatcherna, jag är folkets mästare och folket vill se en returmatch. Låt oss fightas om hedern, säger Chisora.

Sauerlandstallets Wilfried Sauerland var delvis inne på samma linje som Chisora när det gäller domslutet.

– Oavgjort skulle ha varit rättvist, säger Sauerland.