Julgubben är här igen

BORGÅ. Fåren från Hemböle mobila husdjurspark behövde inte bekymra sig om morgontoaletten i lördags.

Mellan köpcentret och busstationen i centrum av Borgå stod en stor djurtransport parkerad i fyra timmar under lördagen. Ombord på bilen fanns en minigris som belåtet grymtande bökade i höet medan han lät små händer krafsa honom i den sträva hårremmen. Utanför hade man i traditionell stil byggt upp en liten inhägnad som hyste tre får.

Borstarna och skraporna som förvarades i hinken utanför var i flitig användning när fåren ryktades och borstades. Och om inte borstarna räckte till för alla var det inget större problem eftersom ivriga små händer då kunde hjälpa sina fyrbenta vänner att välja ut de absolut bästa höstråen.

Fem år gamla Klaara hade kommit med mamma Merja Kaitue och lillasyster Vilma för att möta julgubben och för att pyssla om fåren. Julgubben anländer precis som inför tidigare jular till Borgå i flera olika repriser. På lördagen anlände han med båt till åstranden och tågade sedan upp till centrum. På lördag är det dags igen, då intar han Rådhustorget i sällskap av tomtar och en presidentkandidat.

Klaara och hennes kusin Fanny von Schantz som hunnit börja skolan i höstas, fick båda två se julgubben på nära håll.
Merja Kaitue säger att det har blivit något av en tradition att delta i julöppningen.

– Jag funderade just på att Klaara var två år gammal när vi var med första gången.

Klaara borstade ett av fåren och på frågan om hon har gjort det förut, svarade hon med en nick. Det visar sig att Klaara tog tillfället i akt också för ett år sedan på samma plats. Hon har också redan funderat på vad hon önskar sig till jul.

– Hamapärlor, säger Klaara för dem kan man göra allt möjligt av.

Fanny har däremot inte funderat på vad hon önskar sig i julkapp ännu, men också hon har passat på att sköta om fåren.
Inne i köpcentret är det trångt om saligheten och allra störst är trängseln i mitten av nedre aulan, för där sitter julgubben och låter sig fotograferas med alla som vill, eller vågar.