Kyrkbänkarna var inte torra

LOVISA. Om det doftar linolja i klädskåpet har du troligtvis på allhelgonadagen åhört Verdis Requiem i den nyrenoverade kyrkan i Lovisa.

Kyrkbänkarna har på traditionellt vis målats med linoljefärg, som har den egenskapen att den kräver upp till en månad torktid för att torka helt. Det är också viktigt att färgen stryks i tunna lager.

– Färgens torrhet hade testats både i samband med bruktagningen och under några gudstjänster, berättar Lovisanejdens kyrkliga samfällighets ekonomidirektör Mona Lindfors.

När Requiem framfördes på allhelgona var det i alla fall smockfullt i salen och temperaturen steg både i kyrkan och under åhörarna.

– Kyrkan var helt fullsatt. Vi fick hämta extra stolar så att alla skulle få en sittplats.

Mona Lindfors berättar att bolaget som målat bänkarna, Paanurakenne, och målfärgstillverkaren Dickursby på onsdag utreder orsaken till att färgen smälte under ett hundratal bakar.

– En orsak var säkert att det under konserten blev både varmt och fuktigt i kyrkan.

Gudstjänsterna inte lika heta

Gudstjänsterna är enligt Mona Lindfors inte lika problematiska. Dels är antalet besökare färre och dessutom stiger församlingen upp ganska ofta under en gudstjänst. Då kyls målarfärgen ner.

– Under den fullsatta konserten satt åhörarna däremot hela tiden.

För att ge mera struktur åt målarfärgen har temperaturen nu sänkts i kyrkan och ventilationen hålls hela tiden på.

– För säkerhets skull förses gudstjänståhörarna tillsvidare med engångssittunderlag för att skydda kläderna.

Enligt Mona Lindfors ersätter kyrkan alla dem som fick kläderna nersölade under konserten.

– Sedan söker vi i vår tur ersättning av entreprenören eller färgtillverkaren. Vi har i alla fall fått endast tre ersättningsanspråk. Trots de många avtrycken i färgen tycks bänkarna inte ha färgat av sig på de flesta platserna.