Borealis straffas för förlorade fingrar

BORGÅ. Det blev en fällande dom då Borealis och två anställda ställdes till svars för en arbetsolycka där en sommarjobbare förlorade fingrarna på vänstra handen.

Olyckan inträffade den 18 maj 2009, en vecka efter att mannen inlett sitt sommarjobb på Borealis Polymers. Tillsammans med en operatör rengjorde han en apparat som slussar plastpellets vidare från en silo. Då operatören gick annanstans upptäckte mannen att det fanns pellets kvar, och då han försökte få loss dem råkade operatören koppla på strömmen. Mannen hann inte dra undan sin hand, varpå maskinen skar av hans fingrar.

Den olycksdrabbade mannen har genomgått flera handoperationer och går både i verksamhetsterapi och fysioterapi. Hans ingenjörsstudier avbröts i och med olyckan och det är osäkert när och om han kan återuppta dem.

Enligt Östra Nylands tingsrätt var arbetsolyckan en följd av att Borealis produktionschef och en skiftmästare slarvat och brutit mot arbetarskyddsbestämmelserna. De dömdes därför båda för arbetarskyddsbrott och vållande av kroppsskada till 50 dagsböter på totalt 3 600 respektive 2 950 euro. Borealis Polymers straffas som bolag också för arbetarskyddsbrottet, och ska betala 30 000 euro i samfundsbot.

Produktionschefen, skiftmästaren och Borealis ska ersätta den skadade mannens rättegångskostnader på 4 212 euro.
Mannen hade också krävt ersättningar på allt som allt 55 000 euro för bestående kosmetisk skada, sveda och värk samt psykiskt lidande. Men tingsrätten flyttade över ersättningsfrågan till en separat behandling.