Nytt sopkärl väckte mångas nyfikenhet

SIBBO. Intresset för att få delta i det nya sopsorteringsförsöket i Söderkulla är stort.

Östra Nylands Avfallsservice testar ett alldeles nytt sätt att samla in avfall. Utvecklingschef Vesa Heikkonen säger att det här är första gången man på det egna verksamhetsområdet genomför ett liknande projekt. Förra veckan fick 1 000 hushåll i Söderkullaområdet ett brev innehållande information om försöket. På lördagen stod Heikkonen och kundrådgivare Sabina Lindström i aulan utanför S-Market i Söderkulla. Med sig hade de ett insamlingskärl för att intresserade skulle få se vad det i praktiken handlar om.

– Det här är ett försök som väcker intresse på nationell nivå, säger Heikkonen.

Avsikten är att samla ihop 250 hushåll i 01150-området som vill delta i försöket. Förutsättningen är att man bor i småhus. De hushåll som deltar får ett insamlingskärl indelat i fyra olika delar att ställa på den egna gården. I facken slänger man blandavfall, returkartong, glas och metall.

Katri Laaksonen bor i Immersby och vill gärna delta i försöket.

– Det är bara det att vi bor lite avsides så man får se om vi får komma med.

Hon sorterar avfallet i olika påsar som hon sedan transporterar med bil till ekopunkten i Söderkulla. Mjölkförpackningar bränner hon, men konservburkar plockar hon åt sidan. Bioavfallet kan Laaksonen kompostera hemma på gården.

Heikkonen säger att man allra helst vill locka 250 hushåll i Västra Tasträsk, Hansas och Eriksnäs att delta i försöket. Eftersom det är meningen att hela processen ska ske på ett så miljövänligt sätt som möjligt är det viktigt att uppsamlingsbilen inte behöver göra långa avstickare in på avsidesbelägna vägar. Tömningsintervallet kan också bli avgörande för om ett hushåll får delta eller inte.

– Kärlen töms med två veckors mellanrum för att bilen ska ha tillräckligt med jobb. En del som bor i två personers hushåll har fyra veckor mellan tömningarna och det räcker inte nödvändigtvis för att man ska få delta.

I det här skedet är ändå alla som vill, välkomna att meddela om sitt intresse. Efter att anmälningstiden löper ut den sista oktober ser man hur fastigheterna placerar sig på kartan.

På lördagsförmiddagen hade ett femtiotal hushåll meddelat om sitt intresse.

– Först funderade vi på om 250 hushåll är alltför många, men nu tror jag nog att vi ska få tillräckligt många att gå med, säger Lindström.

De som stannade upp för att ta sig en närmare titt på sopkärlet intresserade sig främst för hur mycket plats kärlet tar.

– Många har byggt ett soptak för det normala uppsamlingskärlet på 240 liter, säger Heikkonen. Det här kärlet är 15 centimeter bredare och tio centimeter djupare.

Den andra frågan som många ställde gällde tömningsintervallet.

Heikkonen säger att Östra Nylands Avfallsservice vill undersöka om det här sättet att sortera avfall ger ett bättre resultat än det nuvarande systemet med ekopunkter. Om erfarenheterna är goda kan man i framtiden föreslå för sina medlemskommuner att det blir obligatoriskt med ett insamlingskärl av den här typen för villaägare. Då skulle även de hushåll som ligger mera perifert omfattas, och priset på tjänsten sjunka.

Under den tid som försöket pågår betalar alla som deltar samma sophanteringsavgift som nu. Vad som händer efter det, är öppet.

Försöket startar i början av mars och pågår i ett år. Under den tiden samlar man in information bland annat om hur stora utsläpp insamlingsbilen orsakar, men också om hur deltagarna upplever sorteringen.