Nytt skolhus aktuellt i Vårberga

BORGÅ. Trång och slutkörd. Det är byggnaden som Kevätkummun koulu och Vårberga skola samsas om. Någon grundsanering är inte att vänta. I stället planeras en ny och större skola någonstans i trakten.

Trängseln blir värre i skolhuset, särskilt på finska sidan där elevantalet väntas växa till nästa höst. Den finska skolan har i dag cirka 200 och den svenska knappt 80 elever.

Utbildningsdirektör Rikard Lindström konstaterar att det blir problem om det fullproppade huset måste svälja ännu fler elever.

Skolhuset uppfyller inte till alla delar dagens krav på undervisnings- och arbetsutrymmen, vilket belastar personalen och inverkar menligt på undervisningen, framhåller Regionförvaltningsverkets inspektörer efter en granskning av Kevätkummun koulu. För Vårberga skolas del finns ännu ingen inspektionsrapport.

– Vår tanke är den att det inte fler gånger görs en grundsanering av skolan. Men underhållssaneringar görs naturligtvis, säger lokalitetsdirektör Börje Boström.

Så stora brister som skulle leda till att skolhuset borde tömmas redan inom de närmaste åren, har inte kommit fram.

Skolhusets framtid är sammankopplat med det nya bostadsområdet i Skaftkärr. I och med att det flyttar in mera folk behövs det mera skolutrymme i trakten.