Nionde operationen väntar man som förlorade fingrar

BORGÅ. En ung ingenjörsstuderande förlorade fem fingrar i en olycka på Borealis Polymers i maj 2009. En svart handske döljer vänstra handen.

Mannen jobbade på företaget redan sommaren 2008, och i början av maj 2009 återvände han. Efter en dryg vecka var olyckan framme när mannen tillsammans med en operatör skulle rengöra en apparat som används när plastpellets slussas vidare från silon. Mannen hade nyss avslutat en rundvandring på siloområdet och handledaren gick till övervakningsenheten. När handledaren gick, gav han mannen i uppdrag att rengöra apparaten tillsammans med operatören.
Mannen följde först med hur operatören gjorde, men efter en stund blev han ensam. Då upptäckte mannen att det fortfarande fanns pellets kvar och han lyste med en ficklampa och använde en skruvmejsel för att få loss det som var kvar. Det var då han upptäckte att operatören hade gått för att koppla på strömmen.
– Reflexmässigt ropade jag då två gånger att "starta inte", berättade mannen i går för Östra Nylands tingsrätt. Men jag hann inte dra tillbaka handen, för det gick så fort allting.
Mannen är säker på att han fick i uppdrag av handledaren att hjälpa till med att rengöra apparaten. Arbetsledningen vid Borealis Polymers var däremot av den åsikten att introduktionsfasen fortfarande pågick, vilket enligt dem betyder att man bara följer med ett arbetsskede, inte deltar i det eller utför det själv.
– Arbetsledaren sade att apparaten måste rengöras och att jag ska göra det tillsammans med operatören, sade mannen.
Mannen är född i Vietnam men har bott länge i Finland, har tagit studenten och studerar här. Hans finska är relativt god, men han kan ibland ha svårt att uppfatta precis vad som har sagts. Därför undrade häradsåklagaren Heidi Nummela om han var säker på att han skulle delta i arbetet och inte bara se på.
– Operatören sade att han vägleder under arbetets gång, sade mannen.
Mannen har genomgått åtta handoperationer och ytterligare en väntar. Han yrkar på skadestånd motsvarande totalt 55 000 euro, varav 18 000 euro för bestående kosmetisk skada, 25 000 för sveda och värk och 12 000 euro för psykiskt lidande. De svarande, det vill säga två arbetsledare, åtalas för brott mot arbetarskyddet och vållande av skada. De anser inte att de gjort sig skyldiga till brott mot arbetarskyddet och de anser inte att de handlat uppsåtligt.
Åklagaren yrkar också på en samhällsbot motsvarande 30 000 euro för Borealis Polymers del. Kravet är grundlöst anser försvarsadvokaten Juha Nyberg och summan i vilket fall som helst alltför hög.
Nyberg anser också att de ersättningskrav mannen framförde är för höga. Man kan godkänna ersättningar på totalt 14 900 euro för kosmetisk skada, sveda, värk och psykiskt lidande.