Magiker trollband sin publik

Det fanns fler hjälpredor i publiken än nummer på trollkarlens repertoar.

Höstens Kalaslördagar på Grand med program för barn inleddes med besked på lördagen. Trollkonstnären Kim Wist, iklädd blå kostym och med en trollstav av det ostyriga slaget, charmade publiken, som med fördel kunde ha varit ännu större. De ivrigaste lättade från sina platser redan när trollkonstnären packade in sin trollstav i fodralet och därmed trodde att allting var frid och fröjd. Men de alerta barnen på första parkett visste bättre; staven hoppade upp gång på gång precis som gubben ur lådan, till stor munterhet – hos barnen - och lika stor förvåning – hos trollkarlen.
Kim Wist kommer från Esbo och har trollat sedan han var 13. Under de senaste 16 åren har han haft trollkonster som heltidssyssla, och numera åker han land och rike runt för att trolla på allt från barnkalas till större fester.
– När jag var 13 höll jag på och gjorde en tidning, och då visade en granne en trollkonst för mig och berättade hur man gjorde den. Sedan gick jag till bibban och lånade alla böcker om trolleri och övade.
Numera leder Wist också klubben Suomen Taikurit med 65 medlemmar.
På Grand trollade han bort bollar och fram osynliga ägg som gömde sig i håret på en av flickorna. När barnen undrade var han hade hatten, som han ju skulle använda för att trolla fram kaniner ur, fick han medge att den var hemma. Men i stället plockade han fram en morot ur väskan och hur han än försökte bli av med den visade det sig att det alltid fanns en till.
Lucas skulle få lära sig att trolla bort en röd boll som han gömde i sin hand. Men någonstans måste det ha gått snett eftersom bollarna blev bara fler och fler inne i den knutna handen.
Nästa kalaslördag ordnas den 8 oktober, då uppträder clownen Siss. Den 29 oktober blir det musik med Robin Hund och den 12 november mer musik men Eppel Peppel. Sista kalaslördagen ordnas några veckor före jul, den 10 december utlovas julprogram för de minsta. Programmet börjar klockan 10.30 varje gång och inträdet är 5 euro.
Bakom arrangemanget står Grand, Luckan och Produforum.