Ledande politiker ska vittna om sekreteraravtalet

BORGÅ. Vilseleddes politikerna av de ledande tjänstemännen eller inte? Det ska klargöras av tingsrätten som den 14–15 november börjar granska det så kallade sekreteraravtalet i Borgå.

Enligt ett vittnesmål i polisförhören skulle Svenska folkpartiet ha fått veta att det är billigare för staden att godkänna avtalet och betala stadsdirektörens sekreterare 112 500 euro för hennes övertider, än att bli stämd och garanterat förlora målet i alla rättsinstanser. Enligt åklagarna blev stadsstyrelsen lurad att betala oberättigad övertidsersättning. Men det håller försvaret inte med om utan undrar om det ens i teorin skulle ha varit möjligt att lura politikerna; de var nog medvetna om vad det var frågan om.
Flera Borgåpolitiker och -tjänstemän kommer att kallas in som vittnen under rättegången.

Tvisten om avtalet – som stadssstyrelsen godkände i maj 2007 – har lett till att två tidigare stadsdirektörer i Borgå, Per-Håkan Slotte och Marcus Henricson, samt nuvarande förvaltningsdirektören Outi Lumijärvi åtalas för brott som kan ge dem ett villkorligt fängelsestraff. Alla tre misstänks för grovt missbruk av tjänsteställning; Henricson och Lumijärvi därtill för grovt bedrägeri.

– Det har varit tungt då det pågått en så lång tid. Jag är övertygad om att jag inte begått något brott och det hjälper mig att hålla humöret uppe, sade Marcus Henricson åt Borgåbladet i samband med den förberedande behandlingen i tingsrätten på måndagen.

Per-Håkan Slotte och Outi Lumijärvi ville inte kommentera åtalen på något sätt i det här skedet.  Alla tre har i polisförhören bestridit att de skulle ha gjort sig skyldiga till brott.