Elak bakterie på sjukhuset

BORGÅ. Borgå sjukhus kallar omkring 200 patienter som under sommarmånaderna vårdats på sjukhuset för kontroll med tanke på att de eventuellt bär på en av de så kallade sjukhusbakterierna.

Pseudomonasbakterien är resis­tent mot flera olika slag av antibiotika och infektionsläkare Peter Klemets säger att man därför ogärna ser att personer som eventuellt bär på bakterien utan att ha några symtom, för den vidare.

På sjukhuset har man i år haft 4–5 patienter som burit på bakterien, vilket i sig inte är särskilt mycket. Men de har kommit i kontakt med sammanlagt 200 patienter som legat på antingen kirurgiska avdelningen eller avdelningarna för inre medicin. På barnavdelningen har bakterien inte förekommit. Klemets säger att man nu har testat omkring hälften av de berörda patienterna, och alla prov har varit negativa.

Information om bakterien har gått ut till hälsocentralerna och bäddavdelningarna, och även där har man tagit prov på patienterna.

– Inga nya fall har hittats där och det är trösterikt.

Bakterien är i sig inte ovanlig, men till Finland kom den först för några år sedan. Den trivs i fuktiga förhållanden och orsakar ofta urinvägsinfektioner eller infektioner i kroniska sår.