Alko kom till Söderkulla

Det var på tiden, tyckte Sibboborna som passade på att handla i nyöppnade Alko i Söderkulla strax efter klockan nio på fredagsmorgonen.

Alkoholmonopolet har under årens lopp fått ta emot mycket kritik för att det inte finns någon affär i Söderkulla, säger butikschef Päivi Taittonen, som också förestår den något större affären i Nickby.
Minuterna innan det är dags att öppna dörrarna samlas det allt fler kunder utanför skjutdörrarna av glas. Först i kön står Jessica Svanljung som ska inhandla champagne inför ett födelsedagskalas samma kväll. Hon har sonderat terrängen på förhand och kommit överens om att få bli den första att handla i Alko i Söderkulla.
Det betyder att Yngve, som också aspirerat på att få bli den nya affärens första kund, trots ett gott försök får se sig besegrad.
– Jag tänkte bli först för tredje gången, säger han efter att ha handlat en flaska öl. Jag var först i både Nickby och Simolinhuset, men nu lyckades det inte.
Butikschef Taittonen berättar att urvalet omfattar 750 olika produkter i Söderkulla mot 1 200 i Nickby. I Söderkulla lägger man större tonvikt vid viner av högre kvalitet.
– I Nickby har vi ett urval som motsvarar den genomsnittsliga nivån i ett Alko. Men här kommer vi att reagera fort på kundernas önskemål, lovar Taittonen och påminner om att det alltid går att beställa sådana varor som man inte för tillfället råkar ha i hyllan.