Från Pörtö och Glosholm till Emsalö

I och med att sjöbevakarna flyttar in i nya lokaler på Emsalö i slutet av 2012 uppstår en ny station som är dubbelt så stor som de andra stationerna på Finska viken.

BORGÅ. Pörtö är numera utan sjöbevakningsstation och fastän oron på ön var stor inför förändringen tycker stationschef Lars Blomqvist på Glosholm att förändringen skett smidigt.

– Vi strävar efter att vara ute på havet och ju bättre vi klarar av det, desto mindre blir riskerna. Då är det avgörande var vi har våra båtar, inte var stationerna är.

Nu har man möjlighet att ha två styrkor på Glosholm och då kan man dela upp havsområdet mellan Nordsjö och Lovisa mellan de båtar som är ute till sjöss.

Den nya patrullbåten som togs i bruk i maj ger sjöbevakarna nya möjligheter. Båten är snabbare än den gamla, som fortfarande också används, och den klarar av högre hastigheter i hög sjö. När Emsalöstationen tas i bruk ska den nya patrullbåten få sällskap av en till likadan.

På Emsalö ska en beredskapspluton på 40 man placeras. Personalen kommer att vara specialtränad för att kunna handskas med allt från terrorism till situationer då människor svävar i fara. På Emsalö ska det finnas fem till sex dykare och dessutom kommer tjänstehundar att ingå i styrkan.