Ölfestivalen lockar med små bryggerier

BORGÅ. Årets lilla ölfestival i Borgå startade på fredagseftermiddagen. Det är femte gången skördefesten ordnas, och arrangören Heino Tiilikainen säger att man nog fortsätter traditionen.

– Inte är det här någon stor business, men vi vill ge ölvännerna i Borgåtrakten en chans att smaka på öl som de kanske inte hittar så ofta.

Här finns öl från åtta inhemska småbryggerier och sedan från sexton utländska företag. Det presenteras öl av olika typ, och Tiilikainen säger att det nog borde finnas något för alla smakriktningar. Den som inte vill dricka öl kan välja mellan olika sorters cider, och förstås mellan olika alkholfria alternativ.

Malmgårds lilla bryggeri är förstås med, för nog skall den lokala bryggeriverksamheten visas upp. Bryggmästare Tuomas Markkula berättar att Malmgård har nio olika öl och en cider med på festivalen.

Det nyaste ölet är Pokal, ett mellanöl som Malmgård brygger som jubileumsöl för Borgå ölklubb.

– Det här är ett öl som ligger mellan ale och bitter, säger Heino Tiilikainen. Här finns både söt malt och beskan från humle.

Heino Tiilikainen har redan bokat in nästa års festival. Då återgår man till en oktoberfest, och den festen hålls igen i Konstfabriken som skall stå klar då.

– Då är vi tillbaka där vi började.

Ölfestivalen pågår hela fredagskvällen och öppnar igen på lördagen klockan 14, och plats är Hellbergshallen på västra åstranden.