Spannmål lagras i Tolkis för export

BORGÅ. I en stor hall i hamnen i Tolkis tar spannmålsföretaget Avena nu emot havre som så småningom skall exporteras. Den första lastbilen lossade på onsdagen 38 ton havre från Sannäs.

 – Ser vi på hela regionen mellan Lahtis och Kouvola och kusten så ligger Tolkis hamn mycket bra till, säger uppköpare Kenneth Ahlqvist vid spannmålsföretaget Avena. Vägarna är bra och transporterna till lagret här i hamnen blir ganska enkla.

Tanken var egentligen att man skulle ha börjat med spannmålsexport från Tolkis redan i fjol, men skörden blev ganska liten och då fanns inte behovet. I år verkar skörden bli bra, och Kenneth Ahlqvist talar om att man på statligt håll räknar med ett överskott på havre på omkring 300 000 ton och på vete på omkring 250 000 ton.

Då finns det plats för export, och här kommer lagret i Tolkis hamn in.

I den stora hallen kan man få in sammanlagt 8 000 ton spannmål om man använder båda halvorna, säger Kenneth Ahlqvist. 

Lantbruksföretagaren Markus Johansson från Norrveckoski står med två traktorlass havre på asfaltplanen utanför hallen och väntar på att det skall bli hans tur att köra upp på vågen och vidare till provtagningen innan han får tippa sin havrelast i hallen.

– Det är en fördel för oss att vi får en mottagningsstation nära, säger han. OK, de tar ju bara emot ett vist sortiment här, men nog är det en förmån för en jordbrukare att bo nära ett sådant här lager.

Johansson får vänta på sin tur, för första transporten till det nya lagret kom från Sannäs. Det var Christer Stark från Liljendal som fick äran att backa den första lastbilen med havre in i hallen. Han öppnar luckorna på sitt långa släp och havren börjar rinna ner på asfaltgolvet. Sedan är det bara att tippa upp det långa släpets flak och den första delen av sammanlagt omkring 38 ton havre rinner ut på hallgolvet.

– Avena levererar spannmålen hit och sedan tar vi hand om det operativa, säger Mikael Wickholm vid Prima Logistics.

Det handlar mest om export till länderna runt Östersjön och till kontinenten, säger Wickholm. Visserligen säljer Finland en hel del spannmål också till USA, och finsk havre är eftersökt, men det krävs större fartyg och djupare farleder än den till Tolkis.

Från Tolkis kommer det mest att handla om havre, men också foderspannmål. Avena hyr också in sig i Suomen viljavas stora silo i Valkom och har också en hall i Kotka.