Kraftverksbygget har inletts i Tolkis

BORGÅ. Nu byggs grunden för det nya kraftverket i Tolkis. I oktober börjar panntillverkaren bygga själva pannan.Det nya kraftverket skall vara klart för första eldning på hösten 2012.

I Tolkis har det varit full aktivitet sedan man för ett par månader sedan började schakta bort jord där det nya kraftverket nu skall byggas. För ett par veckor sedan började gjutningen av plintarna som blir grunden för kraftverket.

– Egentligen började vi jobbet redan tidigare, berättar Kaj Kulju vid Borgå energi. Vi har flyttat avloppsledningar och fjärvärmerör som var i vägen, och ett team jobbar med att byta ut den gamla högspänningsledningen mot en 110 kilovolts jordkabel.

I oktober kommer panntillverkaren till Tolkis. Då skall pannan byggas upp, och dessutom den skyddsbyggnad som byggs runt pannan.

– Om tidtabellen håller så skall vi ha tak på pannan till nyår, säger Kulju. Hela bygget skall vara klart för första eldning i september eller oktober 2012.

Mats Backman, som är fjärrvärmeplanerare vid Borgå energi berättar att man samtidigt nu också sanerar en del av den gamla värmekanal som går mellan kraftverket i Tolkis och Borgå centrum.

– Vi bytte rör bredvid dammen i fjol,  säger han. Nu gör vi ledningen från kraftverken till den nya koppling vi gjorde då.

– Jag tror att det tar omkring tre veckor till tills servicearbetena är gjorda, säger Backman. Rören måste vara inkopplade innan vi kan köra igång kraftverket igen, och det kan nog ta hela augusti.

En ny pumpstation skall också byggas i Alkrog, berättar Mats Backman. Den skall göra att varmvattnet rinner snabbare från Tolkis till Borgå centrum.

– Det gör att vi kan få mycket mera värme in till stan, säger han. Vi hoppas att vi kan få den pumpstationen klar i vinter.