Reaktion på stoppad vinterförvaring av båtar

BORGÅ. I Hammars är det delade meningar om vinterförvaring av båtar nere vid stranden. De Bbl träffade tyckte dock att båtar hör till Hammars årets runt.

Christer Helenelund är en av dem som har haft sin båt upplagd vintertid vid stranden i Hammars. Han är inte glad åt tjänstemannabeslutet som kommer att göra slut på vinterförvaring av båtar i Hammars. Han har också lämna in ett krav på att beslutet skall återtas.

I oktober i fjol lämnades en skrivelse till staden där det bland annat sägs att båtupplaget i Hammars visserligen är litet, men det stör invånarna med bland annat fladdrande presenningar.

I beslutet från i våras talas det sedan om miljö och landskapsbild som orsaker till att vinterförvaringen skall bort.

Christer Helenelund vill inte hålla med om att det finns miljömässiga skäl att förbjuda vinterförvaringen

– Om jag har min båt upplagd i Sakta farten och färgrester från vårrustningen rinner ut i vattnet så har vi dem förr eller senare här i Hammars, säger han. Dessutom kan man enkelt lägga en ordentlig presenning under båtarna och den vägen samla upp färgresterna så att de aldrig behöver förorena marken.

Fladdrande presenningar åtgärdar man enkelt genom att med jämna mellanrum göra en promenad ner till stranden och spänna om presenningarna, säger han. De flesta som har sina båtar i Hammars bor också så nära att de bara behöver göra en kort promenad för att kontrollera sina båtar.

– Dessutom är det garanterat bättre för miljön om vi kan vandra ner till våra båtar för att kontrollera dem än om vi skall köra in till centrum och ut till Sakta farten för att göra kontrollerna.

Raimo Jääskeläinen bor i grannskapet. Han har inte båt, men säger att om han skulle ha så skulle han gärna ha båten i Hammars. Det stör inte honom att båtar vinterförvaras vid stranden.

– I Hammars har det alltid funnits båtar, säger han. Jag skulle vilja bevara en havsidentitet i Hammars, och båtförvaringen passar.

Han tycker att de som förvarar sina båtar vid stranden i allmänhet sköter det snyggt. Dessutom är det trevligt att på vårarna komma ner och följa med vårrustningen.

– Det handlar om båtkultur.

Borgå borde ha en plats där man kan ta upp och förvara också litet större båtar, säger Helenelund.

– Min båt har ett djupgående på 2,15 meter och farleden till Sakta farten är 1,9 meter. Det betyder att mina försäkringar inte gäller om jag kör upp dit. Här kan jag enkelt ta upp båten på stranden.

Jukka Eenilä, tidigare chef för Sjöhistoriska museet,  bor i Hammars och pekar på byns historiska roll som båtcentrum.

– Här har funnits varv sedan 1700-talet och efter kriget byggdes ännu en hel del fartyg som krigsskadeersättningar.

– Jag tycker att det här nog är en plats där det också på vintrarna kan finnas båtar.

Enligt Christer Helenelund kommer frågan nu upp till nämndbehandling i augusti.