Staden vill ha hjälp med jätteloka

BORGÅ. Staden vill ha hjälp med att förhindra jättelokan från att sprida sig och ber invånarna meddela om växtens nya växtplatser. Enligt miljövårdslagen ska spridningen av blomman förhindras.

Jättelokan är en nykomling i den finska naturen. Den importerades från Kaukasien, ursprungligen som trädgårdsväxt. Kommer man i kontakt med blomman orsakar den tillsammans med UV-strålningen blåsor, som påminner om brännskador. Den utgör också ett hot mot inhemska djur och växter eftersom den sprider sig så snabbt. Tage Still jobbar på parkavdelningen och har de senaste dagarna befunnit sig i Pirlax, där jättelokan nu blommar, med bekämpningsmedel i högsta hugg.

– Jag börjar bespruta växterna fyra på morgonen och håller på i tre timmar, fram till klockan sju. Den tiden är det minst insekter i rörelse och i den här värmen torkar bekämpningsmedlet dessutom om man besprutar växterna senare på dagen. Det går inte heller att bespruta växterna om det regnar, då sköljs medlet bara bort. Eftersom växterna växer snabbt kommer vi att vara tvungna att bespruta lokan en gång till i augusti.

Personer som drabbats av jättelokan på sin egen gård kan även själva försöka hindra att växten sprids, genom att skära av blomskaftet då blomman ännu är i knopp. Man bör använda skyddsutrustning och små barn ska hållas borta från växterna.

– Det lönar sig att försöka bekämpa jättelokan innan den blommar ut. Annars blir fröna grobara och då kan den sprida sig.
Av en planta utvecklas det ungefär 10 000 nya frön och fröna sprids dessutom tiotals meter med vinden. Om inget annat hjälper kan man använda sig av gift mot jättelokan.