Jordgubbarnas ursprung kontrolleras inte i Borgå

BORGÅ. Trots att bärförsäljare i andra städer sålt jordgubbar märkta med fel ursprungsland, litar man i Borgå än så länge på att torgförsäljarna uppger jordgubbarnas rätta ursprungsland. Det säger hälsoinspektör Katri Paajanen.

Helsingfors miljöcentral har skärpt övervakningen för att få fast försäljare som säljer jordgubbar märkta med fel ursprungsland. Det har bland annat visat sig att estniska jordgubbar sålts som finska. I Borgå litar man på försäljarna och har inte hittills utfört liknande stickprov.

– Vi brukar bara kontrollera att försäljarna uppger varifrån bären kommer, säger hälsoinspektör Katri Paajanen. Hittills har det inte förekommit några misstankar om att någon skulle till sälja bär märkta med fel ursprungsland. Men jag ska lägga det på minnet, om det förekommer i Helsingfors kan det så klart förekomma på andra ställen också.

Om hälsoskyddet utför en inspektion ligger det på försäljarnas ansvar att kunna bevisa varifrån bären kommer.

– De bör dokumentera inköpen så att de alltid går att spåra bakåt till nästa mellanhand om någon sådan finns, säger Paajanen.

Litar på försäljarna

Margareta Meriö säljer jordgubbar på Borgå torg. Hon tror inte att kunderna i Borgå behöver oroa sig för att försäljaren ljuger om ursprungslandet.

– På våra jordgubbslådor står det både odlarens namn och varifrån bären kommer, säger Meriö De här kommer till exempel från Pyttis, säger hon och pekar på en låda. Genom ett telefonsamtal kan kunderna lätt kolla upp att uppgifterna stämmer. Jag tror inte man behöver oroa sig för fusk med bären i Borgå.