2 000 klossar blir energisnålt hus

BORGÅ. För familjen Rantala var lågenergi det enda alternativet för det nya huset. Byggmetoden är ovanlig: huset byggs av polystyrenelement som fungerar både som gjutform och isolering.

Markku Rantalas hus står som en stor vit sockerbit i Vitsippsbågens innerkurva. Sockerbiten saknar ännu tak och fönster, men när Rantalas alterneringsledighet tar slut i höst har huset förhoppningsvis förvandlats till ett energisnålt hem för familjen.

Ett lågenergihus var det enda alternativet, eftersom kraven på energiförbrukningen i småhus skärps med jämna mellanrum. Enligt Rantala kommer byggkulturen att förändras under de kommande åren då husbyggare tvingas sätta sig in i energifrågor på ett helt annat sätt än tidigare.

– Energisnålheten har haft högsta prioritet i alla val vi gjort, berättar Rantala. Vi blev trötta på att ständigt reparera vårt traditionella trähus och valde därför att bygga nytt av element som är så välisolerade som möjligt. Alla hushållsapparater är A-klass, vi bygger en stor lagrande spis och låter ingen värme gå till spillo. Vattnet som cirkulerar i golvvärmerören är 27-gradigt och regleras automatiskt i alla rum.

Klossbygge för vuxna

Huset har rests på några veckor genom att stapla meterlånga element av polystyren likt legoklossar, som sedan fyllts med betong. Det speciella utseendet har väckt intresse både hos tomtgrannar och nyfikna förbipasserande.

– Grannarna kände inte till metoden och jag har stått på tomten och hållit föredrag ett antal gånger, skrattar Markku Rantala. Vi ville bygga på ett så enkelt sätt som möjligt, och i det här har jag, en lekman, klarat av. Huset har inte blivit dyrare än ett motsvarande trähus. Materialet är dyrare, jo, men det snabba sättet att bygga har hållit arbetskostnaderna låga.

Rantala räknar ut att han sparar tusentals euro och metervis med nervtrådar genom att ta ett halvt år ledigt och delta aktivt i bygget.

Birger Wasenius uppfann redan på 1970-talet de polystyrenelement som familjen Rantalas hus byggs av. Då var ett dylikt sätt att bygga mycket avvikande och det väcker uppmärksamhet än i dag.

Wasenius stoltserar med att vara först ute på marknaden med byggelement i plast som fungerar både som gjutform och isolering i den färdiga väggen. De ihåliga elementen är 120 cm långa och byggs likt legoklossar, varefter de fylls med betong. Väggarna kan bekläs med valfritt material, till exempel rappning.

– Familjen Rantalas hus är energisnålt inte bara på grund av materialet, berättar Wasenius. Det har inga enorma panoramafönster som man ser på bostadsmässor nu för tiden och det har inga onödiga hörn och vrår. Den allra bästa formen på huset skulle vara rund, men det är ju inte så populärt. Här på Vitsippsbågen skulle man inte ens få bygga runt. Men en kub som denna är också bra, resonerar Wasenius.

Kritiserad uppfinnare

Liknande koncept har sedermera använts av många andra tillverkare, en del med bättre, en del med sämre framgång. De sämre klossarna har varit av dålig kvalitet, vilket har lett till fuktskador och problem i gjutningsskedet. Det har gjort Birger Wasenius väldigt besviken på alla plagiat.

Wasenius igen har kritiserats för aggressiv marknadsföring av den egna produkten på kostnad av andra.

– Olika slags moderna murblock har man endast några års erfarenhet av och en del av dem är helt undermåliga, anser Wasenius. Enligt de senaste bestämmelserna måste träväggar isoleras med så mycket ull att de samlar fukt. Metoderna är så många och varierande att det är omöjligt för en vanlig människa sätta sig in i dem. Man måste bara lita på försäljaren, som antingen kan sin sak eller så inte.

Erica Vasama