Högre krav på hyrstugor – bastu och strand viktigast

BORGÅ. Det går att hyra en stuga ännu denna sommar, om man inte sätter ribban alltför högt.

Sugen på stugsemester? För de sent uppvaknade finns ännu en del sommarstugor att hyra i Östnyland, men alltför kräsen kan man inte vara. Och det är just det många stugresenärer är nu för tiden, berättar turistkonsulent Jessica Backman vid turistbyrån i Borgå.

– Jag har på känn att kraven på hyrstugorna blivit en del högre under de senaste tio åren. Resenärer vill helst ha wc och rinnande vatten. Det allra viktigaste är ändå att stugan finns nära vatten, helst vid egen strand. För en del har utedasset ändå inte minst sin charm.

Backman tror den allmänna förändringen i livsstil haft inverkan på vad människor vill ha då de åker på semester.

– Våra hem är större och mer välutrustade, så kanske vi blivit lite bortskämda? En del känner också att de inte vill jobba hela sin semester.

Egen bastu ska det vara

Doris Dahlqvist hyr ut en stor villa och tre små stugor i Kardrag. Hennes bokningskalender är full ända fram till skolornas början.

– Det började i maj med svensexor och nu i juli och augusti anländer de utländska gästerna framför allt från Ryssland, Storbritannien och Tyskland. På hösten är det fiskeintresserade finländare som hyr stugor.

Dahlqvists stora villa har alla bekvämligheter, medan gästerna i de mindre stugorna får nöja sig med utedass och bärvatten. Hon har inte sett till några krävande finländare, men preferenserna är klara.

– Utlänningarna vill alltid ha den stora villan, medan den inte duger åt finländare eftersom den inte är vid vattnet. Egen bastu och egen strand ska det vara, annars är det inte så noggrant, beskriver Dahlqvist de finländska stuggästerna.

En trend som hon lagt märke till är en ökning av större familjer och bekanta som hyr stuga för att samlas och umgås. Med ett sällskap på upp till 20 personer, en del långväga gäster, är det enklast att hyra ett stort hus tillsammans.

Exotiskt dass

Också Robert Nilsson hyr ut stugor med enkel utrustning i Kardrag. I sommar gläder han sig över längre bokningar än i fjol, då helgerna var mest populära.

– De som söker lyxiga villor söker sig i allmänhet inte till oss, men nog händer det att folk tackar nej då de hör hur enkla omständigheterna är. Men visst hade jag precis två gäster från London och Stuttgart som var riktigt nöjda. Tysken tänker komma tillbaka med sin familj.
En del utländska turister upplever tydligen utedasset som en exotisk naturchock.

Erica Vasama