Vatten på hett plåttak

BORGÅ. Termometern visar nästan trettio grader och långt i från alla kan fly solens strålar och kanske ta sig ett svalkande dopp. Borgåbladet har talat med takmålare några andra utsatta arbetare om hur de klarar sig en het sommardag. Behoven varierar men alla är ändå överens om vad som är den viktigaste ingrediensen: vatten.

Högt uppe på ett mörkt plåttak står Jani och Jani och målar. Killarna har ingen möjlighet att fly undan solen som gassar på dem hela långa dagen.

– Man klarar sig bra med vatten, salt mat och lite vaselin på benen så att plåtfärgen inte fastnar. Solkräm behövs inte, det viktigaste är att komma ihåg att dricka ordentligt. Fast om man märker att man är törstig är det för sent, man måste dricka hela tiden. Dagens temperatur passerar nog nästan ändå smärtgränsen eftersom det inte blåser.

Tillbaka på marken står Helena Backman och upplyser en kund om vilka jordgubbar som är finska och vilka som är estniska.

– Det är viktigt att ha tillräckligt tunna kläder och att dricka och äta.

Backman själv har klätt sig i korta shorts och en lös skjorta för att klara värmen.

– Jag står ju för det mest i skuggan så jag klarar mej, men i dag är det så vindstilla att värmen ibland nästan blir kväljande.

Den som inte har möjlighet att svalka sig i skuggan är Julian Turunen-Forsbäck som på dagen vikarierar som lekledare i stans simskola och som på kvällen hjälper till med att dra en idrottskola.

– Jag har inte haft problem med hettan utan jag brukar klara dagen med vatten och mat. På kvällen dricker jag sportdrycker som innehåller salt och olika mineraler.

Däremot klarar sig inte simskolebarnen lika bra som Turunen-Forsbäck eftersom de yngsta bara är fem år gamla.

– De är så små så de måste dricka ofta. Vi brukar ha pauser ungefär var tionde minut och de säger nog till om de är törstiga. Det svåra är att hitta på lekar i den här värmen, de orkar inte med så mycket spring så vi får hålla oss till lugnare aktiviteter.