Nytt musikerpar till Borgå

BORGÅ. Borgås musikliv har fått tillökning i och med det nyinflyttade paret Tessa Virta och Olli Peuhu. Virta har gett ut två album och har samarbetat med artister som Jari Sillanpää och Tapani Kansa.

Tessa Virta och Olli Peuhu träffades i musikerkretsar och började spela ihop för 21 år sedan. I dag är paret nyinflyttade Borgåbor och aktuella med en konsert på Paahtimo 7.7. Virta komponerar egen musik och har jobbat tillsammans med artister som Tapani Kansa och Tomi Metsäketo.

– Då vi för första gången körde igenom Borgå och kvarteret där vårt nya hem finns började Tessa gråta. Då visste vi att det här är stället där vi ska bo. Vi var tvungna att flytta söderut från Jyväskylä eftersom våra spelningar för det mesta sker i huvudstadsregionen. Vi valde Borgå för att stan är så idyllisk och nära naturen. Vi kollade på hus i Riihmäki men konstaterade att centrum var så fult att vi inte ville bo där.

– Vårt hus är kring hundra år gammalt, säger Virta. Jag skulle inte tänka mig att kunna bo i ett nybyggt hus. Vi har renoverat det under några månader, bland annat har vi rivit en vägg så att de gamla stockarna har kommit fram.

Gemensam trio

Paret har under en längre tid spelat tillsammans i en trio och det är den sammansättningen som publiken får se på Paahtimo.

– Vi kommer att spela musik från fyrtio- och femtiotalet, som till exempel Nat King Cole, säger Virta. Jag spelar piano och sjunger, Olli spelar kontrabas och vår tredje medlem är gitarrist. Jag har gett ut två album med musik jag själv komponerat, men de låtarna kommer vi inte att spela på Paahtimo eftersom de inte lämpar sig för en trio.

– Vi tänkte att vi börjar med en konsert i mindre skala och ser hur det känns, säger Peuhu. Det är väldigt viktigt för oss att också verka lokalt, inte bara i huvudstadsregion, och små intima konserter är dessutom mycket roligare än stora. Tyvärr förtjänar man inte tillräckligt på att bara ge små konserter.

Tessa Virta trio uppträder 7.7 klockan 20 på Paahtimo och inträdesbiljetten kostar tio euro.