Otrevliga överraskningar på Kvabas sportplan

BORGÅ. Saneringen av Kvarnbackens skola har kommit i gång. Installeringen av avlopp till barackerna har avslöjat vad som dolts under Kvabaelevernas sportplan.

För tillfället förbereds grusplanen bakom Kvarnbackens skola för 150 baracker som anländer nästa vecka. Barackerna har en yta på sammanlagt 2000 kvadratmeter och kommer att fungera som elevernas tillflyktsort under skolåret 2011-2012. Stockarna som byggnaderna ska stå på ligger på plats och som bäst installeras vatten- och avloppsrör. Utgrävningarna har kommit med ett par otrevliga överraskningar.

– Planen har i tiden använts som en liten soptipp, avslöjar lokalitetsdirektör Börje Boström. Vi har hittat en mindre mängd jord som tydligen förorenats på den tiden då det var vanligt att helt enkelt gräva en grop för avfall. Jorden innehåller tungmetaller och analyseras som bäst.

Det är ännu inte klart vart de förorenade jordmassorna kommer att transporteras.

Stockat dike

Dessutom har det gamla diket som går i betongtrummor under tomten var delvis stockat.

– Genom spolning fick vi det i så gott skick att reparationerna troligen kan vänta ett år. För att kartlägga behovet av reparation kommer trumman att filmas invändigt.

Den stockade trumman kan ha bidragit till sandplanens benägenhet att förvandlas till en damm under våren. Troligen har fenomenet ändå varit en följd av att sandplanen byggts utan någon tanke på dränering.

– Vi kommer att installera regnvattenbrunnar på planen så den inte fylls med vatten när den används som skolgård, berättar Boström.

Små tilläggskostnader

Tidtabellen och budgeten för den nyss inledda saneringen håller tillsvidare.

– Vi har fått en lista på önskemål om förnyelser som personalen önskar inne i skolbyggnaden. Den här listan har ännu inte prissatts. Kostnadsförslaget presenteras för beslutsfattarna i augusti. Förutom målande önskar personalen en uppdatering av datanät och AV-utrustning.

Börje Boström kan inte i det här skedet uppskatta hur stora tilläggskostnader de invändiga förnyelserna kan innebära

Erica Vasama