Stora kast i elevutgifter i Borgåskolor

BORGÅ. Skillnaden mellan finsk- och svenskspråkiga elever jämnas ut i framtiden.

Elevutgifterna i de svensk- och finskspråkiga skolorna i Borgå jämnas ut. Tidningen Uusimaa skrev på måndagen att utgifterna för de finskspråkiga eleverna steg med 3,1 procent under åren 2006-2010, medan de svenskspråkiga eleverna blev 10,9 procent dyrare. Utbildningsdirektör Rikard Lindström ställer sig skeptisk till dessa siffror.

– Skillnaderna har en naturlig förklaring i att den finskspråkiga befolkningen i staden växer snabbare på grund av inflyttning. Om upp till 100 nya elever flyttar till Borgå mitt under skolåret hinner budgetarbetet inte med och man ligger alltid lite efter.

Lindström tycker det är beklagligt att skillnaderna lyfts fram ur språksynvinkel. Han påpekar att elevutgifterna inte kan bedömas enligt språkgränserna - också bland de svenskspråkiga skolorna finns stora kast. Till exempel en elev i Grännäs skola kostar 8 991 euro om året medan en elev i Näse skola är betydligt billigare, 4 619 euro.

– Det är omöjligt att uppnå total rättvisa mellan alla skolor, oberoende av språk eller kommun. Problemet är det samma överallt. Inom utbildningsväsendet har vi inga större fighter om vad som är rättvist. Vi tycker vi uppnår ungefär samma nivå av service överallt, men för en del skolor blir det dyrare att producera.

Utjämnas med åren
Orsakerna till att utgifterna per elev varierar så stort är många.

 – Framför allt skillnader i interna hyror och personalkostnader påverkar utgifterna - ta till exempel skiftningar i antalet elever i en skola. Väljer du att ha en klass med 26 elever som är lite för stor eller två klasser med 13 elever som är lite för små?

De kommande åren behöver de svenskspråkiga skolorna mer pengar för renovering och nybygge av skolbyggnaderna.

 – Som det nu ser ut kommer skillnaderna mellan de svensk- och finskspråkiga skolorna att jämnas ut i år och nästa år, avslöjar Lindström om budgeten för 2012.

Erica Vasama