Understöd räddar inte järnvägsstationens tak

BORGÅ. Plåttaket på den gamla järnvägsstationen i Borgå är i desperat behov av reparation. Aktiastiftelsen bidrar med 5 000 euro, men det räcker inte långt.

Östra Nylands byggnadsvårdsstiftelse Salvus får fortsätta skramla ihop pengar för reparationen av stationens tak också efter Aktias understöd.
 - Vi är nog väldigt tacksamma över alla bidrag vi får, men denna summa räddar inte taket ensamt, medger styrelseordförande Kimmo Kajaste. Det lägsta anbud på reparationskostnaderna vi fått hittills är 85 000 euro.
Understödet är ändå en bra början på insamlingen av pengar. Salvus kommer att vända sig till den privata sektorn och Borgå stad för hjälp. Dessutom har man ansökt om pengar av Miljöministeriet för att täcka kring 20 procent av reparationskostnaderna.
 – Miljöministeriet bidrar endast om reparationerna inleds först då understödet beviljats, och det är ju krångligt. Vi hoppas på att få ett preliminärt beslut så vi kan sätta i gång. Nu får vi nöja oss med att lappa de största hålen.

Karaktärsbyggnaden planerades av arkitektbyrå Björnberg-Aspelin år 1895. Huset är cirka 400 kvadratmeter stort och skyddat. För tillfället fungerar järnhandeln Porvoon Wanha Rautakauppa och Östnylands byggnadsvårdscentrum i huset.

Aktiastiftelsen stöder kultur och idrott

Skolklasser, idrottsföreningar och kulturevenemang stöds av Aktiastiftelsen i Borgå med sammanlagt 330 000 euro. Stiftelsen, som är en betydande ägare i Aktia Abp, beviljar årligen understöd för verksamhet som gynnar kultur, idrott och annan allmännyttig verksamhet. De största bidragen till de enskilda föreningarna gick till korgbollsföreningen Tarmo (20 000 euro), Akilles bandysektion (16 000) och handbollssektion (10 000), Stiftelsen för Konstfabriken (8 000) samt Borgå Museiförening rf (7 000).
Stiftelsen delade första gången ut understöd år 1997. Beloppet var då blygsamma 5 000 euro och två mottagare delade på pengarna.

Erica Vasama