Marita öppnar sina dörrar för allmänheten

BORGÅ. Under sommaren finns det ett kafé i träbåten Marita. Alla intresserade är välkommna att besöka båten som byggdes 1947.

I och med det nyöppnade kaféet i träbåten Marita finns det nu en möjlighet att få uppleva den gamla träbåten och njuta av doften av tjära över en kopp kaffe. Det speciella utrymmet var också en orsak varför Anita Ollonberg tog sig an utmaningen att driva ett kafé som måste monteras ner varje gång skeppet ska ut på havet.


– Varje gång skutan ligger i hamn är kaféet öppet och varje gång den är ute till sjöss måste jag städa undan hela kaféet så att passagerarna och manskapet ryms. Men jag skulle aldrig ha kommit på tanken att starta ett kafé om det varit i en vanlig lokal, Marita är orsaken varför jag gav mig in på detta. Jag har börjat studera på nytt och tänkte att det här skulle vara ett intressant sommarjobb.


Meningen är att kaféet ska vara öppet under sommarmånaderna. På menyn står bland annat hemgjorda semlor och våfflor, bakade på ekologiskt mjöl.


– Jag använder mig av ekologiska råvaror så långt som priset tillåter. Ekologisk grädde är till exempel något som jag inte tycker är så farligt dyrt. Kaffet jag säljer är också ekologiskt. Jag försöker ändå hålla prisen på relativt låg nivå, här betalar man 1,50 för en kopp kaffe. Vinsten blir mindre, men jag hoppas att det ekologiska utbudet ska locka människor. Samtidigt är det här ett test, visar det sig att det inte går ihop måste jag övergå till billigare råvaror.


Eftersom det är möjligt att hyra Marita för olika tillställningar står skutan inte alltid i hamn. Därför använder sig Ollonberg av Facebook för att hålla sina kunder uppdaterade om när kaféet håller öppet.


– Jag meddelar alltid veckovis när jag håller öppet. Jag håller på med att göra en flagga som ska vara hissad alltid då kaféet är öppet.