Smoothies för modiga på Borgå torg

BORGÅ. Spirulina, bipollen, chia, hampfrön, lucuma... Ingredienserna låter exotiska, men Jean Fransman tror att Borgåborna gillar hans hälsosamma smoothies bara de fattar modet.

Fransman varvar de speciella ingredienserna med mer bekanta finländska bär och frukter, bland annat blåbär och jordgubb. Torgståndet öppnade för första gången på onsdagen. Det viktigaste är inte att bli rik på affären - Fransman njuter av att få dela med sig av sin entusiasm för naturlig mat, råföda och så kallade super foods som är fullspäckade med näringsämnen.
 – Ganska många tittar nyfiket men går förbi, men alla som provat har gillat dryckerna. Jag anpassar dem efter kundernas smak, eftersom en del gillar sötare smoothies.
Fransman har ett eget cateringföretag som erbjuder vegetarisk råföda. Han arbetar också som kock vid Fredrikas källa. För att sysselsätta sig mellan cateringuppdragen kom Fransman på idén att sätta upp ett litet torgstånd där han tillverkar smoothies och talar för ett hälsosammare liv.
Mer än en trend
 – Jag har egentligen ingen ideologi utan lyssnar bara på vad min kropp vill ha. Jag är inte strikt vegetarian utan äter kött då jag känner att det behövs. Också då satsar jag på kvalitet och väljer kött av djur som fötts upp så naturligt som möjligt.
Smoothiebarer finns redan i större städer i Finland och är väldigt populära. Hur kan Fransman vara säker på att vurmandet för super foods inte ebbar ut?
 – Jag tror nog att intresset för hälsa är mer än en övergående trend. Jag skulle vilja se att människor lade till hälsosamma, goda födoämnen i sin kost. Då faller en del av det ohälsosamma bort av sig själv.
Samma frön, bär och pulver som Fransman använder i sina smoothies finns att köpa i naturkostaffärer också i Borgå. Det är ändå inte nödvändigt att köpa exotiska utländska produkter för att äta hälsosamt, säger Fransman.
 – Odlade grönsaker är förädlade under en lång tid till förmån för smaken på bekostnad av näringsämnena. Därför borde man lära sig använda vilda växter och bär. Finländska vilda bär som blåbär, lingon och tranbär är väldigt hälsosamma.