Lättskött trädgård som familjen trivs i blev reslutatet av tävling

BORGÅ. Ett ställe där vi mer än gärna tillbringar flera timmar per dag. Så beskriver Katarina Björkell sin altan som hon förut ville undvika.  

För drygt ett år sedan utlyste Borgåbladet en trädgårdstävling där man sökte efter den eländigaste trädgården. Vinnare blev Katarina Björkell och priset var en trädgårdskonsultation med stadsträdgårdsmästare Mikko Kaunisto. Kaunisto gjorde upp en plan över hur hon skulle kunna förändra trädgården.
– Det såg riktigt hemskt ut då, säger Björkell. Allt vi försökte odla torkade bort. Nu finns här en fin trädgård och en lekplats för min son Joni, som fyller två i oktober.  Jag har dessutom inte behövt jobba speciellt mycket i trädgården under våren utan den har i stort sett skött sig själv. För det mesta brukar vi bara sitta här och se på hur allt växer så det knakar.
Trädgården är ändå inte färdig. Staketet ska byggas om i juli och en vinranka ska planteras vid en vägg som för tillfället står kal.
– Porten i staketet ska bort eftersom några graffitimålare tog sig in där för några år sedan och spraymålade vår altanmur. Om de ens hade haft vett att sprayat något snyggt i stället för det här gröna fula klottret, skrattar hon.
Björkell säger att hon är väldigt nöjd med trädgården och att Joni också trivs.
– Han brukar gå omkring och vattna allt så mycket det går. Får se om våra jordgubbsplantor överlever sommaren, eller om de dör av överbevattning.