Rykta, mata och trilla av hör ridläger till

BORGÅ. Ponnyer är envisare än hästar fast det är ändå lika roligt att rida på båda, tycker tioåriga Stella Neva. De är första gången hon deltar i ett ridläger och än så länge har hon lyckats hålla sig i sadeln.

I Hagnäs stall i Ebbo är sommarens första ridläger i full gång. Stella Neva står och ryktar shetlandsponnyn Gandalf.
– Han är snäll och bits inte, men man ska akta sig för hästarna framför honom. De kan nafsas. Man ska inte heller springa eller skrika i ett stall för då kan hästarna bli rädda. Under förmiddagen har vi ridit på ridplan och på eftermiddagen ska vi ut i terrängen. Det roligaste när man rider är att galoppera, rykta hästarna och rida i terräng.
Neva har ridit i ungefär ett halvt år och berättar att hon har trillat av hästen tio gånger. Hennes kompis Laura Hommas har ridit tre år och berättar att hon fallit av fyrtioåtta gånger.
– Men man får inte sjukt när man faller. Kanske från en häst, men ponnyer är så låga. Här på lägret är det hela tiden någon som faller.
Flickorna känner inte varandra sedan tidigare utan har blivit vänner under lägret och säger att också de fått många andra nya kompisar. De har lärt sig många nya saker under lägret, till exempel hur mycket hö en ponny och en häst behöver.
– Ungefär så här mycket, säger Neva och gör ett halv meter långt mellan sina armar. Hästar behöver såklart mer.
Jatta Raihala fungerar som instruktör på lägret och berättar att det allt som oftast är flickor som deltar i läger.
– I år har vi faktiskt inte en enda pojke. De gillar oftast att galoppera och har inte alltid tålamod att skritta omkring på ridplan. Jag har märkt att det är något som passar tjejer mer. Men jag har pojkar som ridelever och även vuxna män.