Fräck inbrottsliga i farten

Sluga och fräcka. Det säger polisen om de inbrottstjuvar som nu härjar i Östnyland.

På bara några dagar – sedan förra tisdagen – har polisen fått in över tio anmälningar om inbrott på landsbygden i främst Pernå, Lovisatrakten och Strömfors men också i Jackarby i Borgå samt i Lappträsk. Såväl egnahemshus som fritidsbostäder har drabbats av tjuvar.
Polisen hoppas att ortsborna håller ögonen öppna och låser sina dörrar – även om man rör sig nära huset – för att förhindra fler inbrott.
I vissa fall har tjuvarna brutit sig in i huset, i andra har de tagit sig in via öppna dörrar då husfolket jobbat ute i trädgården. Det har även hänt sig att någon i inbrottsligan talat med husfolket medan någon annan då passat på att gå in i huset och plocka åt sig egendom.
Egendom som ligger framme och snabbt kan stjälas lockar – såväl pengar som smycken, elektronik, telefoner och verktyg har försvunnit under inbrotten. I ett hus stals flera vapen, men i det fallet hade tjuvarna tillräckligt med tid att bryta sig in i det låsta vapenskåpet.
Enligt polisen verkar tjuvarna vara av utländsk härkomst. Männen har delvis talat engelska, men inte finska eller svenska. Observationerna varierar, någonstans har man sett tre misstänkta män i andra minst två. Eventuellt kan de ha rört sig i en vit paketbil, men även andra främmande bilar har setts.
– Om det kommer ett gäng främmande utlänningar in på gården och frågar efter något onödigt så måste man vara speciellt uppmärksam, säger kriminalkommissarie Peter Fagerholm.
Han uppmanar folk som känner sig osäkra inför besökarna, att ringa det allmänna nödnumret 112 och begära att polisen kommer och granskar situationen. Polisen önskar tips om misstänkta förövare. Den informationen kan sändas per e-post till vihje.porvoo@poliisi.fi eller per telefon 071-873 8729.