Djupa borrhål värmer i Bastukärr

S-gruppens jättelager i Bastukärr får hälften av sin värme och all nedkylning via två värmeväxlare och 150 stycken 300 meter djupa borrhål. Det är Finlands största bergvärmeanläggning. Resten av värmen kommer till största delen från två pelletpannor. Här gäller förnybar energi.

Bergvärme, pellets, sol och återanvändning skall ge största delen av den värme som S-gruppens logistikcentral i Bastukärr kommer att behöva under ett år. Bara under de allra hårdaste köldknäpparna kan man behöva ta till de två oljepannor som finns i reserv.

– Vi hoppas att vi under många vintrar inte alls skall behöva använda olja, säger Juha Äijälä från S-gruppen.

Geologiska forskningscentralen har gjort de undersökningar som behövs för anläggningen som Fortum sedan har byggt. Den står nu färdig och har redan provkörts.

Bergvärmen tas ur 150 stycken 300 meter djupa borrbrunnar som borrades ini berggrunden under anläggningen. Alkoholblandningen som cirkulerar i brunnarna leds sedan till två stora värmeväxlare i värmecentralen en bit från logistikcentralen. Där tar man under den kallare delen av året ut värmen som sedan pumpas in i byggnaden.

Under sommaren behöver man i stället kyla ned anläggningen. Då bildas överskottsvärme som pumpas in i berget och lagras för vinterns behov. Samtidigt har man dragit ett vattenledningssystem under två hektar betongplatta på sydsidan av huset framför alstkajen där varorna körs ut ur lagret. Där samlar man upp solenergi som också pumpas in i berget.

På det här sättet räknar man vid S-gruppen med att ur värmebrunnarna få hälften av den värme anläggningen behöver.

Det här räcker ju inte, så dessutom har man två pelletpannor som försörjer anläggningen med varmvatten och ser till att värmen räcker till då bergvärmen inte räcker. Jussi Ojanen från Fortum, som driver fjärrvärmeanläggningen, säger att den mängd pellets som ryms i en lastbil med släp per vecka kommer att räcka till för driften.

Det är ingen liten anläggning som har byggts upp i Bastukärr.

– Energimängden som produceras  är något mindre än den som produceras i Nummelas fjärrvärmeverk, säger Esa Mörsky från Fortum.

Nummela har nästan 12500 invånare.

Satsningen på förnybar energi gör sedan att anläggningen i Bastukärr pumpar ut bara en femtondel av den mängd koldioxid som ett vanligt fjärrvärmeverk gör, berättar Juha Äijälä.