Samlarbilar är mycket mer än bilar

BORGÅ. Både gammal och ung dras till kromen och de blanka motorhuvarna på de gamla bilarna som ställs ut under evenemanget Wanhat Mobiilit.

Den första i raden av glänsande och putsade bilar med kromdetaljer som drar blickarna till sig är äldst. Men den äldsta bilen, en fransk De Dion-Bouton av modell BN från 1908, har varken kromdetaljer eller någon glänsande motorhuv. I stället är den så gott som autentisk.
– Det här är den som följde på hästkärran. Stommen på bilen är av trä och den liknar också en kärra, säger Raimo Rainio som är medieansvarig för evenemanget.
Den över hundra år gamla bilen ägs av Timo Mäittälä.
De utställda bilarna är samlarobjekt. Detaljerna och den kärleksfulla omvårdnaden de fått avslöjar att de är mycket mera än bara bilar. Entusiasterna letar delar till sina bilar över hela världen och ger sig inte förrän allt är perfekt. Ägarnas engagemang syns.
– Så gått som alla de här bilarna har dessutom körts hit, säger Rainio.
Femtiotalet i fokus
I år är temat för evenemanget 1950-talet.
– I den här regionen finns många bilar från 1950-talet, säger Matti Pohjanheimo som är en av dem som körde i gång evenemanget för åtta år sedan.
Varje år har Lions Club Porvoo, som står för arrangemangen, haft ett tema, och nytt för i år är att det också blir en kvällsfest. I kväll klockan 19 kör After Fair-partyt i form av en välgörenhetsgala på Grand restaurang i gång. Då spelar bandet The original Fleabrain. Bandet spelar också under utställningen.
Bland femtiotalsbilarna står Pohjanpeltos favorit, en rosa Oldsmobile från -58. Raden av amerikanska dollargrin är mäktig, och bilarna påminner mycket om varandra fastän märket varierar.
Ovanliga bilar
Det finns också rariteter på utställningen. En av dem är en Lincoln Capri från 1957. Den är Raimo Rainios speciella favorit.
– Alla detaljer i bilen är genomtänkta, säger han och visar på hur bilens klargröna nyans går igen i både klädseln och i ratten.
På sätet ligger tidningar från femtiotalet.
Vid varje bil står en skylt med uppgifter om märke, motor och ägare, och många har också skrivit intressant fakta om sina bilar. Vid sidan om en stor, svart Mercedes står något som påminner om en mopedbil, fast rundare. Det är en BMW Isetta från 1956. På skylten står att bilen använts för att smuggla människor från Östtyskland till Västtyskland. Det finns sittplats för två personer i den minimala bilen.
Wanhat Mobiilit har öppet också på söndag klockan 10-16. Alla intäkter går till välgörande ändamål. Lionsföreningen som ordnar evenemanget samarbetar med staden med att fördela pengarna.