Både misshandlad och dömd för misshandel

BORGÅ/LOVISA. Kulturpersonen Janus Putkonen gick till media efter att ha blivit misshandlad av en annan man i Lovisa i höstas. I går avgjorde tingsrätten ärendet - båda kombattanterna dömdes för misshandel till lika stora domar.

Både Janus Putkonen och den andra mannen erkände i sak misshandel, men det tog ändå två timmar för tingsrätten att reda ut detaljerna kring bråket där de två männen pucklade på varandra. Slutresultatet blev att båda var lika skyldiga och dömdes till femtio dagsböter, för Janus Putkonen à 6 euro och för den andra inblandade à 20 euro.
Janus Putkonen tilldömdes också 1400 euro för sveda och värk och 900 euro för bestående kosmetisk skada. Å andra sidan skall han betala 300 euro i sveda och värk till den andra, samt ersätta hans läkarkostnader. Putkonen skall också betala rättegångskostnader på 560 euro för det första försöket att behandla ärendet i början av april - då dök han nämligen aldrig upp.
Krogbråk
Den 17 oktober i fjol hade både Putkonen och den andra mannen bestämt sig för att gå på krog, var och en för sig. På småtimmarna var de båda rätt berusade. Rätten kunde på bandet från övervakningskameran följa med hur Putkonen stod vid en bardisk när den andra mannen kom fram till honom. De två männen argumenterade en stund, och av kroppsspråket att döma var de inte överens. Sedan slog Putkonen till den andra mannen tre gånger varpå dörrvaktmästarna slängde ut honom från krogen.
Putkonen började gå hemåt och när han hunnit en bit på väg dök bland annat den andra mannen upp igen. Putkonen slog mannen på halsen varpå mannen slog till Putkonen så att han föll omkull. I fallet bröt han vristen illa. Efter det slog mannen den liggande Putkonen ännu några gånger.
Janus Putkonen fördes till sjukhus för vård och hans vrist har opererats två gånger efter det.
Den största diskussionen i rätten gällde om det slag Putkonen gav den andra mannen utanför krogen kan anses vara självförsvar eller inte.
– Det är ett solklart fall av självförsvar. Putkonen kände sig hotad när två män kom emot honom och då har han rätt att försvara sig, säger Putkonens försvarsadvokat Jussi Laurikainen.
Varken åklagaren eller den andra mannens advokat höll med om den teorin, men rätten gick på den linjen och åtalet för det slaget förföll. Flera vittnen har hörts i frågan och det är mycket utgående från deras vittnesmål som rätten fattade sitt beslut.
Olika versioner
Själv nekar Putkonen till att ha varit ute för att slåss, och det gör den andra mannen också. Putkonen minns endast fragment av händelserna.
– Om jag uppträtt så aggressivt som man säger, varför ringde de inte till polisen redan på krogen, frågar Putkonen som är ytterst missbelåten över att dörrvaktmästarna kastade ut honom från korgen efter bråket.
– Den andra och hans vänner samlades runt mig och jag bad väktaren att inte slänga ut mig, för då går det illa. Men det hjälpte inte, säger Putkonen.Putkonens motståndare berättar att krogen höll på att stänga och alla var på väg hem. En kompis till honom gav sig iväg efter Putkonen - för att reda ut saker och ting - och hann först upp honom.
De två männen hade inte bråkat tidigare. Enligt Putkonen blev han provocerad att slå det första slaget, enligt den andra mannen inte.
– Det här handlar om ett bråk där båda två är lika skyldiga, säger åklagaren Heidi Nummela i sin slutplädering.
Och man kan inte annat än hålla med.