Ari Kautto fick erkänsla för sitt värv

BORGÅ. Turismpriset Resestenen delades i går ut för tredje gången, och i år är det skepparen Ari Kautto som fick ta emot utmärkelsen.

Det är en överraskad och glad Ari Kautto som stiger fram och tar emot vandringspriset Resestenen som överräcks av Topi Haapanen på Posintra. Haapanen arbetar sig fram till vem årets prismottagare är genom att ge publiken vinkar i rätt riktning, och när han låter projicera en bild av Kautto utklädd till julgubbe på väggen står det klart för alla vem det handlar om.
– Det är en man som bjudit på sig själv och som sin höga ålder till trots, eller kanske tack vare den, är en mångsidig talare, sångare och underhållare säger Haapanen.
Det är Östra Nylands turismkommitté som fattat beslut om vem som skall få priset i år, och i kommitténs motiveringar står bland annat att Kautto är en pionjär inom turismen som under årtionden påverkat näringen på ett betydande sätt.
Kautto har investerat i sitt företag och genom det bidragit till att utbudet av turismprodukter i regionen ökat. Han får i motiveringen beröm för sin förmåga och vilja att samarbeta och kommittén framhåller hans personlighet och stora engagemang för den östnyländska skärgården. Han beskrivs som en erfaren turismnestor och underhållare.
Glad pristagare
Ari Kautto är glad över priset.
– Det är den fina miljön här i Borgå som inspirerar både mig själv och min personal. Jag har alltid älskat havet och att vara ute med båt, och jag gillar alla slags människor. Jag har ett arbete som jag älskar, säger Kautto.
Det första fartyg Ari Kautto köpte var Fredrika som han införskaffade 1975. På den vägen är det. Han grundade sitt företag Skärgårdslinjen 1976. Efter drygt 35 år som företagare och trots en ålder på 73 år har han inga planer på att sluta.
– Jag har fått bra gener och dessutom kunnat vara mycket ute under mitt liv, och jag är helt frisk. Så småningom skall jag nog börja leta efter en efterträdare, men det är inte någon brådska, säger Kautto som tror att han, när det är dags, hittar någon som lämpar sig att ta över hans skötebarn - Skärgårdslinjen är ett företag med bra renommé, konstaterar han rätt stolt.
Priset delades ut i samband med turismparlamentet som ordnades i Campus i går.