Ruohonen-Lerner redo bli minister

BORGÅ/HELSINGFORS. Med 19 procent av rösterna är det Sannfinländarna vinnaren med stort V. Pirkko Ruohonen-Lerner fick förnyat förtroende i riksdagen. Hon säger inte nej till en ministerpost om hon erbjuds en.

Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner är glad och mycket nöjd både över partiets dundersuccé och över att hon själv blev invald för en andra period i riksdagen.
– Visst känns det bra. Vi klarade oss ännu bättre än vad som förutspåddes i galluparna. Jag hade en känsla av att vi nog har stort stöd, det märktes under de sista dagarna innan valet, säger hon.
Ruohonen-Lerner fick 3083 röster, av dem 1738 i Borgå.
– Jag är mycket glad över att så många stöder mig och jag är också tacksam. Det här är vad jag jobbat för de senaste fyra åren, säger Ruohonen-Lerner.
Liksom tidigare har Pirkko Ruohonen-Lerner finansierat sin kampanj med egna medel. Hennes budget för kampanjen var 10 000 euro och det räckte i stort sett till. 
– När jag betalar allt själv är jag inte skyldig någon något och då kan jag rösta enligt mitt eget samvete, säger hon.
Kan tänka sig bli minister
Sannfinländarna kan räkna med att få en del tunga poster i den nya riksdagen och eventuellt också regeringen. Pirkko Ruohonen-Lerner säger inte nej om hon blir erbjuden en ministerpost.
– Om jag kallas till minister och man har ett sådant förtroende för mig så tar jag emot utmaningen, säger hon men vill inte i det här skedet uttala sig om vilka ministerportföljer som skulle vara mest attraktiva.
– Jag är intresserad av många områden, säger hon.
I och med Sannfinländarnas stora seger är partiet med säkerhet med i regeringsförhandlingarna.
– Sannfinländarnas värderingar måste komma med i regeringsprogrammet, konstaterar Ruohonen-Lerner.
De sociala orättvisorna skall minskas under de följande fyra åren och det skall ske genom att låta dem som har höga inkomster betala mera. Socialskyddet i landet skall utvecklas, speciellt för barnfamiljer.
– Den grå ekonomin är som cancer för samhället. För tio år sedan började utländsk arbetskraft som inte betalade skatt dyka upp på byggen och andra ställen. Ingenting gjordes och nu har vi ett problem. Genom att få bukt med den grå ekonomin kan vi få inkomster till staten.
Den inre säkerheten är ett annat viktigt tema för Sannfinländarna.
– Det finns organiserad brottslighet i Finland och den måste vi får bort. Det är utländska kriminella gäng som kommer över gränsen, plockar åt sig och försvinner igen. Genom att ge polisen tillräckliga resurser och införa nolltolerans mot kriminella kan vi öka säkerheten, säger Ruohonen-Lerner.