Mikaela Nylander fick förnyat förtroende

BORGÅ. Det var en glad men trött Mikaela Nylander som tog emot gratulationerna. Hon fick förnyat förtroende av väljarna och inleder nu sin tredje period i riksdagen.

Mikaela Nylander är med facit i hand relativt nöjd med valresultatet. Hon själv kom in men Svenska folkpartiet fick inte det efterlängtade tionde mandatet.
– Vi har lyckats hålla våra ställningar och vi är det enda parti, förutom Sannfinländarna förstås, som inte förlorat något mandat. Då tycker jag att vi kan kalla oss vinnare, säger hon.
När alla röster var räknade landade Sfp på ett stöd på 4,3 procent av rösterna. Det är 0,3 procent sämre än 2007.  Antalet röster var 655 färre än i valet för fyra år sedan, men partiets platser i riksdagen förblev oförändrat.
Den stora frågan är vad som händer nu. Nu gäller för Samlingspartiet att som största parti sondera terrängen och sedan inleda regeringsförhandlingarna med de partier som kan tänkas kunna enas om ett regeringsprogram.
Svenska folkpartiet är som tidigare gärna med i regeringen, men inte på vilka villkor som helst.
– Det beror helt på regeringsprogrammet som helhet och hur det är formulerat. Man måste kunna samarbeta med alla partier, men om regeringsprogrammet innehåller sådana punkter som vi inte kan omfatta kan vi inte vara med, säger Nylander.
Tvångssammanslagning av kommuner, skärpning av företagsbeskattningen och att svenskans ställning försvagas hör till de programpunkter som Sfp inte omfattar.
En utmaning
Valresultatet med Samlingspartiet som knapp segrare före Socialdemokraterna och Sannfinländarna bäddar för att spänningen håller i sig en tid.
– Det är länge sen vi har haft så här utmanande regeringsförhandling och -bildning. Det kommer att bli politisk dramatik ända in i maj, spår Nylander.
Det finns flera stora frågor som man måste enas om innan de kan skrivas in i ett regeringsprogram, oberoende av vilka regeringspartierna blir.
– Regeringsprogrammet blir ett skattepolitiskt och ekonomiskt linjepapper och vad gäller skattepolitiken finns stora glapp mellan partiernas åsikter, säger hon.
Frågan om den Europeiska stabiliseringsfonden är en annan het potatis.
– Det skall bli intressant att se hur det går. Portugalpaketet ligger redan på bordet och väntar på att riksdagen skall börja jobba igen.
Både Sdp och Sannf har sagt ifrån att de inte kommer att godkänna paketet. Efter påsk börjar förhandlingarna och så småningom börjar köpslåendet om vad de blivande regeringspunkterna vill ha kvar och vad de är beredda att köpslå med.
– Frågan är vad partierna får i stället om de går med på att rucka på sina krav i någon av de stora frågorna. Jag är rädd för hur det går med svenska i de förhandlingarna, säger Nylander.
Svårt uppfylla löften
Också frågan om metropolområdet och hur det skall utvecklas kommer att finnas med i regeringsprogrammet.
– Det finns garanterat med. Jag är orolig över att man går in för en ny metropolförvaltning. Ett nytt beslutande organ skulle ta befogenheter av landskapsförbunden och av kommunerna, säger Nylander.
Mikaela Nylander tror att vissa partier kommer att få svårt att uppfylla sina löften till väljarna.
– Världen har förändrats och det nationella rörelseutrymmet har minskat. Tyvärr måste vi inse att vi inte kan göra helt vad vi vill längre, säger hon.