’Att rösta är en rättighet och en plikt’

BORGÅ. Finländarna går till val  i ett strålande väder och många hade också passat på att kombinera turen till röstningsstället med en promenad.

Vid middagstid på valdagen är det svårt att få plats för bilen utanför Prästgårdsbackens daghem där vallokalen i röstningsområde nummer ett finns. Väljare kommer med bil, men också promenerande och många har hela familjen med sig.

Antti och Anni Vuonokari har just röstat. De brukar sträva efter att göra det på den riktiga valdagen och därefter blir det valkaffe på stan tillsammans med döttrarna Brita och Fanny som åker med i vagnen. På kvällen vakar de in resultatet tillsammans med goda vänner.

– Det är mycket intressant att se hur det går. Så här spännande har inget val varit på länge, säger Antti Vuonokari.

Paret Vuonokari ser det som ett privilegium men också som en plikt att rösta - demokrati är ingen självklarhet i världen.

– Vi har inte råd att låta bli att rösta. Röstar man inte har man inte heller rätt att klaga när beslut man inte gillar fattas, säger Anni Vuonokari.

Valt kandidat

Både Anni och Antti Vuonokari funderade en hel del på vem de skulle ge sin röst till. Viktigt för dem är att rösta på en kandidat i ett parti som vill arbeta för att få landets ekonomi i balans och som inte är rädd för att fatta beslut.

– Man måste fatta beslut om var det går att spara, säger Antti Vuonokari som också efterlyser en diskussion om hur samhällets uppgift ser ut och vad medborgarna bör ta ansvar för.

Debatten inför valet har mycket kretsat kring detaljer och paret Vuonokari efterlyser mod hos både kandidater och partier att vara rak och tala klarspråk. En orsak till att Sannfinnländarnas understöd ökat så mycket sedan senaste val är enligt dem att Timo Soini talar klartext vilet få andra vågar.

– De andra politikerna kunde tänka efter lite. Många är så oroliga över att säga något ofördelaktigt att de hellre flummar om allt möjligt. Folk vill ha raka svar på sina frågor, säger Antti Vuonokari.

Oroad

Rainer Busk som sitter i stadsfullmäktige för Svenska folkpartiet röstade också i dag. Också han är spänd över resultatet.

– Det är spännande att se hur många röster Soini får. Jag är rädd för hur det här skall sluta, om han får många röster kommer många amatörpolitiker in i riksdagen och det är inte bra, säger Busk.

Att Rainer Busk röstar på SFP är ingen nyhet. Han är ändå inte helt tillfreds med hur det egna partiet agerat inför riksdagsvalet. Att ställa upp tre kvinnor i i stort sett samma ålder och med liknande referenser tycker han var dumt.

– SFP tog en för stor risk genom att ställa upp tre så likadana kandidater. De tar röster av varandra.

Vallokalerna är öppna till klockan 20. Efter det börjar rösträkningen om man räknar med att ett preliminärt resultat skall vara klart till midnatt, ungefär.