Bogserbåt tog upp ränna i ån

Islossningen ser ut att bli häftig i år liksom i fjol, och därför beslöt krögaren Jarmo Grönman att ta det säkra för det osäkra.

BORGÅ. I går var det fler än en Borgåbo som stannade till för att betrakta bogserbåten som sakta tuffade upp för Borgå å. Under Alexandersgatans bro fick den jobba ett bra tag, men till slut var den ute på andra sidan bron och färden norrut kunde fortsätta.
Utanför Wilhelm Å har terrassen legat för ankar hela vintern och Jarmo Grönman har under de senaste dagarna med stigande oro inväntat islossningen. På söndagen kontaktade han Borgå stad för att fråga om det är någonting som hindrar att han låter bryta upp en ränna i ån.
Tanken är den att när isen går, så ska det inte uppstå så stora fördämningar, utan isen och vattenmassorna ska förhoppningsvis komma åt att flyta ut mot havet i en jämnare ström med en mildare islossning som följd.
– I söndags när vi såg på isläget såg det hotfullt ut. Isen är tjock i år liksom i fjol.
Borgå stad hade ingenting emot att Grönman låter ta upp en ränna i ån. Myndigheterna har redan varnat folk för svaga isar och det är fritt fram för den som har en farkost som kan ta sig fram att använda den. På måndagen sjösattes bogserbåten och efter att den har slutfört sitt uppdrag kommer den att kasta ankar norr om Wilhelm Å:s terrass. Där ska den ligga till skydd för terrassen under islossningen och dirigera isblocken förbi. Grönman menar att det antagligen inte skulle återstå mycket mer än tändstickor om terrassen fick möta islossningen på egen hand.
– Dessutom fick staden i fjol fiska efter bryggor och pålar efter att isen hade fört dem med sig, så jag tror att jag egentligen gör både staden och invånarna en tjänst.
Terrassen slår upp dörrarna på lördag, eller möjligtvis redan på fredag om vädret är varmt och soligt.