Tonårsbarn lockas av den billiga syntetdrogen

Flera överdoseringar som ledde till sjukhusfärder, blev varningsklockan för polisen och Borgå stad. I utredningen om den syntetiska drogen JWH-018:s spridning, som borgåpolisen inlett, finns tiotals ungdomar inblandade. Vissa är bara 15 år.

Fylla och en kompis bjöd att röka. Så enkelt gick det då två borgåungdomar testade den syntetiska cannabisen för två veckor sedan. Den 18-åriga killen upplevde starka och mycket obehagliga hallucinationer. För den 16-åriga flickan slutade trippen på sjukhus.

– De yngsta som jag hört testa på drogen är fjorton, berättar den 18-åriga killen som själv aldrig skulle pröva drogen igen.

Borgåpolisen har nu startat en utredning efter förra veckans alarmerande varning om att flera ungdomar förts till sjukhus efter att ha överdoserat drogen JWH-018, som kallas Jehova på gatuslang. Drogen har spridit sig bland tiotals unga i Borgå. Flera av de inblandade i utredningen är barn under myndighetsåldern, uppger kriminalkommissarie Leif Malmberg.

Billig och lätt att få tag på

Spridningen har skett i kompiskretsar och genom rykten. Försäljning och langning på fester har också förekommit. Malmberg, som tidigare arbetat som narkotikapolis, gissar att det billiga priset och den lätta användningen gör att den lockar väldigt unga ungdomar som inte behöver ha mycket pengar att röra sig med.

– Det billigaste priset jag hört om är 3 euro för ett gram. Det ger tre doser, berättar Tuija Öberg, chef för ungdomstjänster vid Borgå stad.

Enligt henne kom drogens allmänna spridning bland stadens unga som en nyhet för ungdomsarbetarna. Efter polisens varning  hölls i förra veckan ett sakkunnigmöte mellan ungdomsväsendet, socialväsendet, utbildningssektorn och skolhälsovården vid Borgå stad. Ett brev har också skickats till alla skolor i Borgå och vidare till föräldrarna.
– Det finns flera skäl att varna om den här drogen. Man vet inte hur allvarliga skador den kan orsaka, den verkar vara lätt att få tag på och det rör sig om väldigt unga barn som använt den, säger utbildningsdirektör Rikard Lindström.

Mycket farlig

Drogen JWH-018 kan bland annat orsaka starka hallucinationer, psykoser, medvetslöshet och störa hjärtats och blodcirkulationens funktioner.

– Drogen är oberäknelig eftersom den framställs på syntetisk väg. Den verkar snabbt vilket till en del kan förklara varför ungdomarna har överdoserat. Man känner dåligt till drogen och använder för mycket, säger sjukskötare Marjut Saario vid Borgå A-klinik. 

I Borgå har unga använt drogen i pulverform och tillsatt den i cigaretter som de rökt.

Läs mer i Borgåbladet 29.3!