Rätt fett kan rädda livet

BORGÅ. Det är inte bara överviktiga som bör ägna fettet de äter en speciell tanke. Det finns lika många kalorier i mjuka och hårda fetter, men de hårda fetterna kan leda till en hjärtattack.

Genom att välja mjuka fetter, det vill säga fetter från växtriket, framför hårda fetter från djurriket kan man hålla sitt kolesterolvärde lågt och på så sätt minska risken för att få en hjärtattack eller en blodpropp. I en kampanj som hälsostationernas nätverk ordnat strävar man efter att förebygga artärsjukdomar genom att upplysa om fetter och på det sättet lära folk att välja goda fetter framför dåliga.
Hälsostationerna i Borgå deltog i kampanjen. Under kampanjdagen i går fick alla patienter vid de två hälsostationerna ett fettest som tagits fram av Hjärtförbundet.
– Resultaten av testet sparas sedan och då kan vi se hur Borgåborna äter jämfört med andra orter, säger hälsostationsläkare Jeff Westerlund som ändå inte väntar sig stora skillnader mellan orterna.
Goda och dåliga fetter har diskuterats flera år och många har tagit fasta på råden och förändrat sina matvanor. Men än finns saker att göra.
– Det har blivit bättre men ännu består 14 procent av vårt dagliga kaloriintag av hårda fetter. Den siffran borde halveras, säger Westerlund.
Kolesterolet är boven
Det är inte bara personer med övervikt som behöver tänka på vilket fett de äter. Kolesterol är nyckelordet för att se hur hälsosamt vi äter.
– Midjemåttet säger inte allt, man kan bli fet också om man äter goda fetter. Det finns precis lika mycket kalorier i mjuka som i hårda fetter, 9 kalorier per gram, konstaterar Westerlund.
Därför skall man kontrollera sitt kolesterolvärde med jämna mellanrum. Det onda kolesterolet, LDL, ökar risken för hjärt-kärlsjukdom medan det goda kolesterolet ,HDL, skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar.
– Det är ändå inte bara fettet man äter som avspeglar sig på kolesterolvärdet utan också genetiska faktorer spelar in, påminner Westerlund.
Westerlund konstaterar att det skulle vara bra om så många som möjligt redan som barn lärde sig att välja mjuka fetter framför hårda. Det är en utmaning för föräldrarna.
Valet är fritt
Hälsostationernas kampanj ordnades i år för sjätte gången. Temat för kampanjen varierar från år till år. En orsak till kampanjen handlar om fetter i år kunde enligt Westerlund vara diskussionen kring kolesterolmediciner som fördes i höstas.
– Tyvärr var diskussionen snedvriden och ledde till att många högriskpatienter slutade använda kolesterolmedicin. Vi har fått övertala dem att börja ta sin medicin igen, säger Westerlund
Att satsa på goda fetter betyder inte att man behöver neka sig allt det goda i livet.
– Man behöver inte vara utan allt gott för att äta mera hälsosamt utan kan välja. Vill man absolut ha smör på brödet kan man i stället välja en dressing baserad på växtfetter, säger Westerlund.
Målet var att under dagen i samband med patienternas hälsocentralsbesök bedöma 10 000 patienters fettanvändning.