Byar försvinner i ny landskapsplan

I utkastet till ny landskapsplan för Nyland räknar man med 430000 nya invånare i landsdelen fram till 2035. Helibanan, eller om det blir Hepi eller något annat finns med. Dessutom har man omdefinierat begreppet by med resultat att många av dagens byar inte längre är by i den nya landskapsplanen.

För Östnylands del finns det inte så mycket nytt i utkastet till ny landskapsplan, i alla fall inte i den form utkastet presenterades för pressen i Helsingfors på onsdagen. Sibbo skall växa, både i Nickby, Tallmo och Söderkulla, förutom förstås Majviksområdet som är med i den tillväxt som Helsingfors planerar för Östersundom-området. Där är en ny delgeneralplan på gång just nu.

Borgå hör också till tillväxtområdena, men affärscentrum utanför stadskärnor är inte något man ser med riktigt blida ögon på, så den reservering för en tillväxt av själva affärsområdet i Kungsporten som finns med i tidigare planer, den ändras nu. Där planerar man järnvägsstation och nytt bostadsområde för 10000 till 15000 invånare.

Den järnvägsstationen hänger ju ihop med planerna på ny snabbförbindelse österut mot St Petersburg, och för den har man flera alternativ i utkastet till landskapsplan. Ett är den gamla Helidragningen, två andra går i en sväng norrut via Nickby.

Landskapsdirektör Ossi Savolainen säger att det finns potentiella tillväxtområden längs den nuvarande huvudbanan, men där sätter kapaciteten på järnvägen en broms för tillväxten. Han menar att man måste få klart för sig när Pisarabanan kan byggas eller hur man annars ökar kapaciteten på avsnittet mellan Böle och Riihimäki. Annars blir det svårt att klara tillväxten.

Många byar på landsbygden kommer att förlora sin bystatus i den nya landskapsplanen. Det här hänger ihop med att man har definierat om bybeteckningen. Oskari Orrenius som är regionansvarig för Östnyland är dock inte orolig. Han menar att kommunerna nog kan fortsätta att utveckla byarna, även om Immersby, Andersböle, Hindersby, Norrveckkoski och Söderveckkoski och en hel del andra byar förlorar sin bystatus i den här planen.

430000 nya invånare i Nyland fram till år 2035 är målet för den nya planen. Samtidigt talar man om 230000 nya arbetsplatser. Varifrån de här människorna skall komma blev inte alldeles klart på onsdagen. En del kommer säkert från andra delar av Finland, men tjänstemännen sade att huvudstadsområdet redan nu har en mycket stark inflyttning från andra länder, och den trenden kommer säkert att fortsätta.

Utkastet till landskapsplan skall läggas fram till påseende i mitten av maj. Det finns till påseende en månad, och sedan har alla intresserade tid på sig till slutet av sommaren att lämna in kommentarer.