Spelmän svängde loss i skolan

Det svängde bra i Gumbostrands skola på tisdagen då Sibbo spelmanslag bjöd eleverna på en liten konsert. Polka och vals lät bäst, sade flera elever efteråt.

I fjol blev Sibbo spelmanslag finska mästare i sin klass för spelmanslag, och nyligen fick man ta emot utmärkelsen som årets nyländska spelmanslag. Det var alltså inga nybörjare som bjöd upp till folkmusik från Sibbo när spelmanslaget drog igång med Sven-Runar Wiiks Jubileumsmarsch som första låt i sin lilla konsert för eleverna i Gumbostrand. Föreningen Musik i Sibbo bjöd eleverna på konserten.

– Sven-Runar var redan som ung pojke mycket ute och spelade med sin pappa, berättade Harry Stenfors för eleverna. Det dröjde inte heller länge förrän han började göra egna låtar.

Det fortsatta Sven-Runar med hela sitt liv, och han fick också titeln mästarspelman.

Sibbo spelmanslag bjöd på mycket annat, och allt var egentligen låtar från Sibbo. Där fanns Klensmeden av bröderna Linfors från Spjutsund, Tre trallande jäntor, som upptecknades vid jordbruksskolan i Söderkulla år 1897 och många andra nya och äldre låtar.

När laget stämde upp en polka började eleverna klappa takten.

Polkan var också en av de låtar som eleverna efteråt tyckte bäst om. Över huvud taget verkade eleverna gilla konserten, även om någon nog erkände att spelmansmusik nog inte är favoriten.

– De får gärna komma igen, sade någon.

– Det var roligt att få klappa med, sade en annan.