Kvabas lärare står inför tung vår

Lärarna vid Kvarnbackens skola har en kämpig vårtermin framför sig.

– Om alla orkar, är det här ett strongt gäng, säger klasslärare Lilian Westerlund.
En del av skolans lärare har redan bytt jobb och Westerlund är övertygad om att många lärare också just nu överväger att byta jobb.
– Det här löper inte alls, säger hon där hon står på Kvabas gård efter att ha följt med sin klass ut på rast.
I praktiken betyder det att man måste avsluta lektionen fem minuter tidigare för att eleverna ska hinna klä på sig. Sedan står lärare och skolgångsbiträden i aulan i WSOY-husets nedersta våning där de väntar på eleverna. Är det då några som drar benen efter sig, får hela gruppen vänta, säger Westerlund.
Med tanke på vandringen till och från skolan har man anställt Joona Björkroth som en extra resurs.
– Det har gått riktigt bra, alla har varit lydiga, säger han när han har tagit på sig en gul väst och försett sig med ett plakat där det står 6c.
Hans grupp är den första som beger sig i väg från det tillfälligga skolhuset. Först går man upp längs Linnankoskigatan, där gatuavdelningen har breddat trottoarerna och avgränsat dem med ett färggrant staket. Gruppen rundar biblioteket och småningom kan man ana det tömda skolhuset bakom snödrivor, stora träd och egnahem.
Känner sig vilse
– Lekglädjen saknas, säger Hanna Iiskola, som är speciallärare, när hon blickar ut över eleverna som spritt sig över skolgården.
– Våra elever brukar leka, springa och klättra på rasterna, säger lärarna.
Nu står de flesta i klungor på gården. Lilian Westerlund tror att det beror på att eleverna är så upptagna med att titta på klockan och att de oroar sig för att bli efter när det igen är dags att gå tillbaka till WSOY-huset.
– I dag har mina elever slöjd i Näse. De börjar lektionen halv tolv, men det är först då bussen startar från WSOY-huset. Så slutar skoldagen ett, men det är då som bussen avgår från Näse, så de måste sluta tio minuter tidigare.
Också i övrigt blir det svårt att uppfylla kraven i läroplanen under våren på grund av att en del lektioner naggas i kanterna. Westerlund tror att det ska gå att ta igen förlusten i läsämnena senare, däremot måste man hinna med matematiken, annars uppstår stora problem nästa läsår.
På engångskärl
Westerlund kritiserar också arrangemangen i matsalen. Eleverna i WSOY-huset får äta från engångstallrik med engångsbestick, och de har inga brickor.