Grannas vill planera på sikt

SIBBO. Nya kommundirektören i Sibbo, Mikael Grannas, hoppas att kommunen redan i höst går in för att göra upp en verksamhetsplan som sträcker sig tio år framåt i tiden och uppdateras varje år. Verksamhetsplanen skulle ersätta den traditionella budgeten och ekonomiplanen.

Det här är en slutsats Grannas har dragit på basis av diskussioner med tjänstemän och beslutsfattare. Eftersom Sibbo står inför stora förändringar behöver man ett nytt instrument för att kunna planera på längre sikt och se på utvecklingen ur ett större perspektiv.

På tisdagen fick Grannas bekanta sig med utkastet till landskapsplan för Nyland och han säger att Sibbos åsikt om markanvändningen i Tallmo och Söderkulla skiljer sig från förbundets.

– Det finns diskrepanser mellan Sibbos åsikt och Nylands förbunds åsikt, främst när det gäller Tallmo och Sibbesborg.
Förbundet vill krympa ner det område som ska bebyggas och koncentrera byggandet. I Tallmo anser förbundet att man borde bygga i närheten av stationsområdet medan bebyggelsen i söder borde koncentreras till metrostationen. Om man ändå utgår från att lika många invånare ska få plats, skulle det betyda att man måste bygga på höjden.

Under vårens lopp ska utkastet ut på remissrunda i kommunerna och för Sibbo är det viktigt att försöka vinna gehör för sin syn på markanvändningen. När planer på detaljnivå görs upp kan de inte stå i strid med landskapsplanen och därför är det inte egalt för vilka ändamål olika områden reserveras.

Att som de flesta andra kommuner göra upp en budget och en ekonomiplan är ohållbart för en kommun som Sibbo, menar Grannas. För kommuner som för en stabil tillvaro fungerar det bra, men Sibbo borde välja en annan väg.

– Vi behöver egentligen en verksamhetsplan som sträcker sig tio år framåt i tiden och som uppdateras varje år.
Det här är någonting som Grannas resonerat sig framtill efter att ha diskuterat med såväl beslutsfattare som tjänstemän. Han tillbringade veckan före sportlovet med att besöka olika enheter, diskutera med avdelningschefer och beslutsfattare samt sitta med på kommunstyrelsens möte.