Trångt för älgarna

SIBBO. Det blir trångt för älgarna i Östersundom i framtiden. Inte blir det heller möjligt för Östersundom jaktförening att ordna älgjakter söder om motorvägen då området byggs ut för 70000 invånare.

VANDA. Jaktledare Bjarne Wahlman från Östersundom jaktförening är inte speciellt hoppfull inför älgjägarnas framtid om utkastet till delgeneralplan för Östersundom förverkligas. De ekologiska korridorerna är smala och är egentligen inte dragna där älgarna rör sig, och med så tät byggnation både söder om motorvägen och i tre områden norr om Borgåleden så blir det ganska litet mark kvar för älgarna.

Inte finns det nu på vintern heller speciellt mycket älg i området söder om motorvägen. Vid älgräkningen första veckoslutet i mars varje år brukar man hitta en eller ett par älgar. Sedan kommer nya till på våren då de antagligen tar sig över motorvägen vid Valios fabrik, säger han.

– På höstarna brukar vi se en del älg på Husö, men där får vi bara titta på dem.

Sedan ser man breda upptrampade älgstigar genom vassen söder om Nya Borgåvägen. Älgarna rör sig österut där. En del svänger norrut bakom Zachrisbackens skola och in i hundskogen.

– Den enda korridor som kan fungera är den som går från vassarna vid Björnsövägen, förbi Östersundom gård och upp mot Stora dammen söder om motorvägen. Där finns det sedan en tunnel under motorvägen, men älgarna är ganska rädda för de här vägtunnlarna.

Det borde hellre byggas bredare viltbroar över motorvägarna, menar han. De har visat sig fungera som kontaktlänkar.

Wahlman är inte heller glad åt de stora bosättningsområden som har ritats in i skogarna norr om motorvägen. Det är viktiga områden för älgstammen.

– Men knappast lär planläggarna gå med på att stryka de här bosättningsområdena bara för älgarnas skull, funderar han.