Kvabaflyttning är ordnat kaos

BORGÅ. På måndag skall Kvabaeleverna från klasserna 3–6 få ta sina nya klassrum i WSOY-huset i besittning. Idag är våningen ännu en byggarbetsplats, men jobbet går snabbt framåt.

Byggfolk spacklar, målar, spikar takreglar och monterar ventilationstrummor. Städare röjer i färdiga klassrum medan andra vaxar golv och flyttkarlar kärrar in vagn efter vagn med pulpeter, lådor med böcker TV-apparater och allt annat som skolan behöver under de kommande tre månaderna.

– Det här är det skedet då ett enda virrvar börjar klarna och bli till kaos, säger vaktmästare Tom Rönnblad med ett skratt.

Han börjar tro att man skall ha det mesta klart på måndag då eleverna får bekanta sig med sin nya skolbyggnad.

Textillärare Lena Törnqvist och skolgångsbiträdena Tette Blomberg och Monika Häyry funderar över hur lärarrummet kommer att se ut. Trångt blir det, så kanske man får sätta upp en kölappsautomat för sittplatserna i lärarrummet.

Kanske just inte det rummet blir färdigt riktigt till den dag skolan startar, och kanske man inte får riktigt alla dataförbindelser att fungera, men när eleverna kommer på riktigt till skolan på tisdagen borde det mesta vara avklarat.

Jaani Karavirta från Porvoon paalurakenne som sköter ombyggnaden börjar tro att de kommer att hinna.

– Det var tur att några rum var så klara att vi bara behövde vaxa golven, säger han. På fredag skall det se helt annorlunda ut här inne.

Vaktmästare Tom har varit något av flyttningsgeneral. Han har organiserat många snabba flyttningar f örr bland annat då han skötte kvällstorget i Hangö, men det här är nog det största jobbet i den branschen, säger han.

– Det är litet av Tjernobylfeeling här, säger han och visar upp ett tömt klassrum i gamla skolbyggnaden.

En pennstump ligger på golvet, en bunt gamla läroböcker ligger på en fönsterbräda, ett par tomma engångskoppar står på ett bord vid tvättfatet. Det  syns att folk har tömt rummet och försvunnit.

– Vi har flyttat det som behövs för tre månader, säger Tom Rönnblad. I mars klarnar det väl var  vi är från hösten.

Ännu vet varken han eller rektor Anne Smolander vad som kommer att ske med gamla Kvarnbackens skola.

– Den 25 februari går tiden ut för att lämna in kostnadsförslag på en sanering, sgäer Tom. Sedan får beslutsfattarna börja fundera på om det lönar sig att renovera eller riva och bygga nytt.

Själv hoppas han nästan på nybygge, och rektor Smolander är inne på samma linje. Strömborgska skolan behöver ju också snart ett nytt skolhus, och en enhetsskola på Kvabas nuvarande tomt vore kanske en bra lösning.