Staden gör u-sväng om brobredd

BORGÅ. Alexandersgatans bro kan trots allt få ett tredje körfält då bron vid Mannerheimgatan repareras.

Enligt kommunteknikens chef Risto Lindblad handlar breddningen av bron delvis om psykologi.

– Om vi inte vidtar några åtgärder kommer stadsborna att undra varför vi inte gör något. Det uppstår säkert ändå trafikproblem då Mannerheimgatans bro stängs för reparation, men staden måste göra allt den kan.

Tidigare har en trafikkonsult ansett att man inte får någon större nytta av att ta i bruk ett tredje körfält på Alexandersgatans bro, leden in mot centrum klarar inte av större trafikmängder.

– Men de som till exempel kör mot Vårberga kan smidigt vända till höger från bron, säger Lindblad.
Enligt honom är planerna ännu inte huggna i sten, på måndag ska han ha möte med sakkunniga från NTM-centralen. Till exempel vem som ska stå för notan är ännu oklart.

Ombyggnaden går i praktiken ut på att trottoaren på brons södra sida blir tre meter smalare. Det betyder att lyktstolparna och broseglet på den sidan ska plockas ner. Då blir utrymmet för de tre körfilerna elva meter sammanlagt.

Vänstersvängar förbjuds

Gatorna i närheten av Konstfabriken ska även de breddas för att kunna svälja större trafikmängder. Mannerheimgatans bro stängs den andra veckan i juni så enligt Lindblad har staden tid för gatuarbeten i april och maj.

Då trafiken ökar måste chaufförerna vänja sig vid nya trafikregler vid Alexandersgatans bro. Alla vänstersvängar i korsningen mellan Alexandersgatan och Ågatan kommer att förbjudas.

– Och bussarna från torget ska köra ner till Ågatan via Stadshusgatan. Det blir för trångt att vända ner från Biskopsgatan mot Alexandersgatan.

På sommaren kommer även långtradare att få tillträde till bron men Lindblad hoppas att de trots det ska undvika centrum.

– Till exempel grustransporterna från Seitlax borde köra via Rönnvägen till motorvägen. Men i en del fall är säkert bron det enda alternativet och då måste de få köra.

Inga bilister bland turister

Bland andra Andreas Frankenhaeuser, som bor i Gamla stan, har oroat sig för hur trafiken där ska påverkas av att Mannerheimgatans bro stängs. För honom har Lindblad ändå lugnande besked: det blir inga större förändringar i trafiken. Mellangatan och Ågatan kommer att vara gågator helt som vanligt.

– Om de öppnades för bilister skulle där säkert bli alldeles för mycket trafik. Det är en omöjlig tanke att låta bilarna köra bland alla turister.

Längs med brobacken ska man ändå få köra både ner och upp. Lindblad tror att arrangemanget kommer att fungera.

Oskar Skogberg

oskar.skogberg@bbl.fi